FOTO | Ședință solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Constituției. Deputații comuniști și socialiști au părăsit sala de ședință
-
29 Iulie 14:30
Astăzi, în Republica Moldova este marcată Ziua Constituției. Cu această ocazie, Parlamentul s-a întrunit într-o ședință solemnă consacrată celebrării a 30 de ani de la adoptarea legii fundamentale. În timpul evenimentului, fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit sala de ședințe a Legislativului, transmite Radio Chișinău.
În cadrul ședinței festive, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat că această zi este un moment de reflecție asupra valorilor și principiilor care au stat la baza Constituției. El a menționat că Republica Moldova rămâne angajată pe calea integrării europene și a anunțat că, după referendumul din 20 octombrie, în cazul unui vot pozitiv, acest obiectiv va fi oficializat în legea fundamentală. De asemenea, Igor Grosu a amintit că anul trecut a fost corectat „un neadevăr științific” în legea fundamentală, fiind recunoscută limba română ca limbă de stat.
„Sunt 30 de ani de la adoptarea legii supreme a țării, care reglementează viața noastră publică și existența fiecăruia în parte, care unește oamenii în jurul unui scop comun, viața sigură a cetățenilor, într-o țară prosperă, într-un stat suveran, unitar și indivizibil, un stat de drept în care justiția este funcțională, iar drepturile fundamentale ale omului sunt mai presus de toate. Vom continua să veghem la reflectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice și vom susține parcursul european al țării noastre, bazat pe unitate, perseverență și dorință continuă de a construi o societate mai bună, o Moldovă europeană aici, acasă”, a spus Igor Grosu.
Președintele Comisiei juridice, numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului de la București, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, a reafirmat, în cadrul evenimentului, angajamentul României de a susține integrarea europeană și cooperarea cu NATO a Republicii Moldova.
„Astăzi, când celebrăm 30 de ani de la momentul adoptării legii supreme a Republicii Moldova într-un context geo-politic extrem de dificil, putem spune cu tărie că Republica Moldova este un stat independent și suveran, patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, un stat care recunoaște și garantează dreptul tuturor, la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice culturale, lingvistice și religioase.
Ca senator al României și președinte al Comisiei juridice, prieten sincer și implicat al Dvs., am avut numeroase contacte cu oficialitățile Republicii Moldova la București și Chișinău, dar și la Strasbourg. În calitate de reprezentat al delegației României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pot afirma cu toată tăria că Uniunea Europeană și statele sale membre sunt unite în sprijinul lor neclintit pentru Dvs.
România și românii sunt ferm hotărâți să vă sprijine în acest demers important și legitim prin poziția si experiența noastră de 17 ani, dobândită ca țară membră a Uniunii Europene, dar și ca țara membră NATO. E știut faptul că România sprijină și cooperarea Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică”, a declarat Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș.
Pe parcursul a trei decenii, Constituția Republicii Moldova a devenit nu doar un fundament pe care se construiește un stat democratic de orientare europeană, ci și un simbol al identității, care asigură stabilitatea societății în fața provocărilor și schimbărilor continue, a spus, la rândul său, unul din judecătorii Curții Constituționale, Nicolae Roșca.
„Pe parcursul a trei decenii, întreaga viață socială și politică este organizată în concordanță cu Constituția, iar autoritățile și instituțiile publice funcționează în corespundere cu prevederile ei. Reuniunea de astăzi demonstrează sentimentul nostru profund de recunoștință și respect pentru Constituție ca lege fundamentală, care a ghidat parcursul nostru de stat independent și democratic”, a subliniat Nicolae Roșca.
Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată anual pe data de 29 iulie. Legea fundamentală a fost adoptată pe 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare pe 27 august același an.