FOTO | Șase birouri mobile au fost oferite Serviciului Vamal al R. Moldova de către USAID. La Postul vamal de frontieră internațională Leușeni-Albița urmează să fie organizat un post comun de control

  • 08 Septembrie 2022 14:56
FOTO | Șase birouri mobile au fost oferite Serviciului Vamal al R. Moldova de către USAID. La Postul vamal de frontieră internațională Leușeni-Albița urmează să fie organizat un post comun de control

La Postul vamal de frontieră internațională Leușeni-Albița urmează să fie organizat un post comun de control, cu o singură oprire la frontieră. Astăzi a avut loc ceremonia de transmitere a șase birouri mobile oferite Serviciului Vamal al Republicii Moldova de către USAID care să facă posibilă punerea în aplicare a punctului de control, transmite Radio Chișinău.

Datorită celor șase birouri mobile, cu o capacitate de patru persoane fiecare, complet autonome, este gata din punct de vedere logistic să demareze în scurt timp controlul cu o singură oprire pentru a fluidiza exportul și tranzitul de mărfuri la frontiera cu România, respectiv cu UE, în condițiile actuale de criză.

Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan a mulțumit Ambasadei Americii în Rep. Moldova pentru donație și a menționat că acțiunea este partea a unui parteneriat puternic pe care Rep. Moldova îl are cu misiunea diplomatică.

”Transmiterea acestor birouri mobile de către Ambasada SUA prin intermediul programelor pe care le gestionează reprezintă nu altceva decât o continuitate a relațiilor d parteneriat  care s-au dezvoltat pe parcursul anilor, începând cu anul 2012. Aceasta este încă o măsură de sprijin pentru serviciul vamal pentru cetățenii Rep. Moldova, în special la traversarea frontierei de stat cu autocamioanele”, susține Talmazan.

La rândul său,  Ambasadorul SUA în Rep. Moldova, Kent Logston, a salutat inițiativa guvernelor de la Chișinău și București de a crea un punct comun de control la vamă,  ceea ce în opinia s-a va duce la fluidizarea traficului de mărfuri și de persoane în special în condițiile războiului din Ucraina.

”Noile birouri vor oferi posibilitatea ofițerilor vamali să-și facă treaba mai eficient în parteneriat și simultan cu colegii de la vama românească. Noi am creat acest proiect foarte rapid pentru a sprijini Guvernul Rep. Moldova în special ca reacție la criza regională și războiul neprovocat în Ucraina”, menționează ambasadorul.

Acesta este primul post comun de control la frontiera cu România și a fost creat în urma unei înțelegeri între premierii de pe cele două maluri de Prut desfășurată în iunie, la București, cu scopul de fluidizare a traficului aglomerat în ultima perioadă,  ca urmare a direcționării pe căi terestre a fluxurilor de marfă exportate anterior prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, blocate acum din cauza războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău