FOTO | „Salutări din școala mea”. Studiu despre toalete și spălatul pe mâini

  • 30 Martie 2018 14:15
FOTO | „Salutări din școala mea”. Studiu despre toalete și spălatul pe mâini

În multe școli din Republica Moldova nu există condiții de igienă elementare, precum apa de spălat pe mâini sau de băut, sau toalete amenajate corespunzător. Un sondaj on-line efectuat de o comunitate de elevi, numită Platforma Copiilor, în rândul colegilor lor din toată țara, arată că 70 la sută dintre respondenți nu au săpun în școală pentru a se spăla pe mâini, iar 60 la sută – sunt nevoiți să utilizeze toaletele din curtea școlii.

Doar o treime dintre elevii de la sate au toaleta în interiorul școlii, spre deosebire de orașe, unde 76 la sută au asemenea facilitate. Există cazuri când numai toaleta băieților este afară sau când numai pedagogii au acces la veceurile situate în interior, iar elevii sunt nevoiți să le folosească pe cele de afară. Foarte puțini elevi au spus că au săpun la lavoare sau hârtie igienică, după cum au raportat colegii lor din cadrul Platformei Copiilor.

„Copiii spun că în mare parte toaletele interne sunt închise și trebuie să meargă la cea de afară din cauza că administrația nu dorește să facă curat. Există cazuri în care copiii susțin că toaleta profesorilor este în interiorul școlii, pe când a lor este în afara școlii”, spune o elevă.

„90 de procente dinte copii dispun de lavoare unde să-și spele mâinile, însă 70 de procente au afirmat că văd foarte rar sau nu au văzut deloc săpun la acestea”, afirmă un alt elev.

Asigurarea condițiilor sanitare este o condiție obligatorie pentru a permite activitatea unei școli, dar acest lucru nu poate fi verificat decât la începutul anului școlar, după cum a explicat secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici.

„Ori există situația că sunt arătate doar la deschiderea școlii ca ulterior, după cum au menționat și copiii, se țin încuiate aceste toalete. Noi nu avem capacitatea să fim omniprezenți în toate blocurile școlare”.

Nici centrele de sănătate publică nu pot face controale inopinate, iar suspendarea activității se aplică foarte rar, potrivit directorului adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică, Ion Șalaru.

„Aceste încălcări pot fi înlăturate fără a periclita procesul didactic din școală, doar să existe voință. A fost menționat aici faptul, și eu confirm acest lucru, că administrațiile școlilor nu au în bugetele aprobate bani pentru săpun sau hârtie de veceu”.

Datele Centrului Național de Sănătate Publică mai arată că 90 la sută dintre școlile din Republica Moldova sunt racordate la sistemele de apeduct, în același timp, 80 la sută dintre gospodăriile de la sate au veceurile afară.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău