FOTO | Salonul Internațional de Carte pentru Copii: Texte, ilustrații și cărți cu realitatea augumentată

  • 11 Mai 2017 14:56
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău s-a deschis cea dea XXI-a ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii. Acesta se desfășoară la centrul expozițional Moldexpo și se va încheia la 14 mai. Cum încearcă editurile să îi atragă pe tinerii consumatori de carte și care sunt preferințele copiilor, a aflat Natalia Zaharescu.

Pentru a le stimula interesul copiilor pentru lectură, editurile și-au pregătit cele mai noi titluri de carte, cu texte frumos ilustrate. Nu au lipsit nici noile tehnologii informaționale, cu ajutorul cărora desenele din cărți prind viață.

„E o tehnologie nouă, sunt cărți cu realitatea augumentată. Toate cărțile, cu ajutorul aplicației pe care o descărcați gratuit, toate paginile din cărți prind viață cu ajutorul acestei aplicații, în culorile în care copilul le colorează. Sunt cărți cu informații utile pentru copii, despre animale, despre pirați, despre cavaleri”, a menționat reprezentata unei edituri.

„Trebuie să ne întoarcem un pic și la tradiție, deși copiii în ziua de azi preferă texte mult mai pe înțelesul lor, texte mai moderne. Avem carte românească foarte calitativă, cu texte traduse și adaptate pentru diferite categorii de vârstă, cu un conținu foarte accesibil”, a subliniat managerul de vânzări al altei edituri.

Tradițional, la fiecare Salon de Carte pentru Copii, tinerii vizitatori primesc o carte în dar. Cartea-surpriză de anul acesta este una din literatura clasică românească - ”Punguța cu doi bani”, de Ion Creangă. Elevii clasei a treia a unei școli din capitală au povestit, însă, că le place să citească povestiri mai moderne și că îi atrag aventurile.

- Am citit ”Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”. Sunt multe aventuri interesante și se vorbește despre o fată hazlie care a trecut prin multe labirinturi, spune o fetiță.

- Eu am citit ”Jurnalul unui tocilar”. Acolo este un băiat căruia îi place de o fată și vrea să se îndrăgostească. În prima zi nu putea să se îndrăgostească, deoarece nu a găsit-o, povestește un băiat

- Îmi trebuie și mie cartea aceasta, îi spune un coleg.

- Vreau să-ți pun o întrebare. Tu citești cărți?

- Uneori, dar nu cam mult timp.

Printre grupurile gălăgioase de elevi l-am prins și pe scriitorul Spiridon Vangheli, care a remarcat importanța unei cărți potrivite citită de un copil la timpul potrivit.

„O carte pentru copil poate să schimbe soarta, dacă o citești la timp. E drept că nu orice carte, sunt și cărți scrise așa, cumva, dar ne trebuie la timp să citim. După scrisorile pe care le primesc eu, sunt cititori destui, dar ne amenință pericolul, fiind că hârtia se face tot mai scumpă, tipografia tot mai scumpă, a mărturisit Spiridon Vangheli.

Salonul de Carte pentru Copii este dedicat anul acesta povestitorului Ion Creangă, la 180 de ani de la nașterea sa.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău