FOTO | Rectorul USM, Igor Șarov, și-a lansat cartea „Basarabia în istoriografia rusă (1812-1862)” la Universitatea din Oradea

  • 24 Octombrie 19:52
FOTO | Rectorul USM, Igor Șarov, și-a lansat cartea „Basarabia în istoriografia rusă (1812-1862)” la Universitatea din Oradea

Rectorul Universității de Stat a Moldovei, Igor Șarov, și-a lansat joi, la Universitatea din Oradea, cartea „Basarabia în istoriografia rusă (1812-1862)”. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al universității, cartea este rodul a peste 30 de ani de documentare în arhivele rusești de la Moscova, Sankt Petersburg și Odessa.

Decanul Facultății de Istorie, Gabriel Moisa, a spus despre aceasta că „este minunată, este excepțională, se citește ca un bestseller, pentru că stârnește curiozitate” îndemnând la lectura ei, pentru că va ajuta să se înțeleagă mai bine „de ce acest spațiu istorico-geografic arată astăzi așa cum arată”.

Rectorul gazdă, Constantin Bungău, a evocat buna și îndelungata colaborare a instituției pe care o conduce cu Universitatea de Stat a Moldovei, mulțumindu-i oaspetelui de la Chișinău pentru că „este un susținător al acestei cauze”.

„Relația foarte bună dintre universitățile noastre este de fapt o punte de legătură între Moldova și România. Vă invit pe toți cei de aici să faceți câte ceva pentru a da trăinicie acestei punți”, a transmis el.

„Iubim Universitatea din Oradea”, a spus Igor Șarov, evocând relația de peste 15 ani pe care o au cele două instituții academice.

La rândul său, prorectorul orădean Sorin Șipoș, director al Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, a afirmat despre volumul „Basarabia în istoriografia rusă (1812-1862)” că „merge să caute în trecut explicații pentru unele evenimente contemporane”, deoarece 'toate smintelile care s-au produs în Republica Moldova după 1990 aici își au începutul'.

Vorbind despre lucrarea sa, istoricul Igor Șarov a precizat că a început cercetările istoriografice pentru acest volum încă din anii '90. El a arătat că ideea intervenției 'civilizatoare' a Rusiei în Basarabia își are originile în secolul al XIX-lea, funcționari imperiali, ofițeri și simpli călători contribuind, cu voie sau din neștiință, la acest 'mit' al propagandei de la Moscova.

„Basarabia se află și azi sub tunurile propagandei rusești. Un fir roșu al propagandei susține că denumirea de Basarabia vine de la tribul beșilor, un trib slav care ar fi locuit teritoriile traco-dace încă din secolele VI-V înaintea erei noastre”, se menționează în comunicat.

La finalul evenimentului, rectorul Universității de Stat din Moldova a acordat autografe și s-a întreținut cu studenții basarabeni de la Universitatea din Oradea. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău