FOTO | PSRM a început colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind demiterea lui Dorin Chirtoacă

  • 11 Mai 2017 13:27
FOTO | PSRM a început colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind demiterea lui Dorin Chirtoacă

Partidul Socialiștilor a început astăzi colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind revocarea primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă. Aceștia trebuie să colecteze aproximativ 65 de mii de semnături în decurs de 60 de zile. Plebiscitul va putea fi organizat în aceeași zi cu referendumul consultativ inițiat de președintele Igor Dodon, sau deja în 2018.

Judecătoria Buiucani a eliberat astăzi listele pentru colectarea semnăturilor pentru revocarea primarului, iar acum o oră a început oficial procedura de colectare. Câteva zeci de persoane s-au adunat în centrul Chișinăului pentru a semna în favoarea referendumului, dar li s-a solicitat să-l aștepte pe Igor Dodon, care a semnat primul. Întrebat de ce a ținut totuși  să semneze primul, Igor Dodon a răspuns că a fost o întâmplare. El și-a exprimat încrederea că Dorin Chirtoacă va fi demis.

Socialiștii au la dispoziție 60 de zile pentru colectarea a aproximativ 65 de mii de semnături. Dacă instanța de judecată va valida listele, Comisia Electorală Centrală va stabili data referendumului, a declarat pentru Radio Chișinău președinta instituției, Alina Russu.

Totodată, Alina Russu a menționat că potrivit Codului electoral, referendumul nu va putea fi organizat cu 120 de zile înainte sau după referendumul consultativ inițiat de Igor Dodon, în schimb va putea fi organizat în aceeași zi, adică la 24 septembrie.

Dorin Chirtoacă a calificat intenția socialiștilor de a iniția un nou referendum pentru demiterea sa drept populistă și lipsită de substanță. El consideră că locuitorii Capitalei nu vor vota pentru demiterea sa și i-a criticat pe consilierii socialiști pentru că  împiedică buna funcționare a administrației municipale.

Potrivit Codului electoral, pentru demiterea primarului prin referendum este necesar să voteze cel puțin același număr de alegători câți au votat pentru alegerea sa. La alegerile locale din 2015, pentru Dorin Chirtoacă au votat peste 163 de mii 500 de alegători.

Socialiștii au mai avut tentative de organizare a referendumului pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă, dar de fiecare dată instanțele de judecată au respins cererea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău