FOTO | Protest față de decizia Guvernului: ”Vrem Patentă!”, ”Cerem aviz pozitiv!”, ”Jos oligarhia!”

  • 20 Octombrie 2016 13:23
FOTO | Protest față de decizia Guvernului: ”Vrem Patentă!”, ”Cerem aviz pozitiv!”, ”Jos oligarhia!”

Câteva sute de mici întreprinzători, deținători de patentă din Republica Moldova, au pichetat joi, 20 octombrie, sediile Guvernului și Parlamentului.

Ei au protestat împotriva inițiativei guvernanților de a anula activitatea în bază de patentă de întreprinzător, începând cu 1 ianuarie 2017.  Micii comercianți sunt nemulțumiți că statul ar bloca reformele cu privire la activitatea de întreprinzător, iar noul proiect de lege cu privire la activitatea IMM-urilor ar ignora principiile elementare ale micului business

Cu pancarte pe care scria ”Vrem Patentă!”, ”Cerem aviz pozitiv!” și ”Jos oligarhia!” micii comercianți au cerut autorităților să le permită să își desfășoare în continuare activitatea în baza patentei de întreprinzător. Deținătorii de patentă sunt indignați că sunt forțați să-și deschidă întreprinderi individuale, SRL-uri sau gospodării țărănești. Anastasia Efros, deținătoare de patentă din raionul Telenești, spune că în cazul în care nu vor fi abrogate interdicțiile pentru micul comerț în bază de patentă, își vor pierde locurile de muncă zeci de mii de oameni.

 ”Noi nu vom ceda. Vom protesta. Vom lupta până la urmă ca să ne recâștigăm dreptul de a activa în bază de patentă, să ne putem întreține. Și așa toți îs plecați, copiii, soțul, trebuie să ne întreținem. Vine iarna, nu avem lemne, nu avem cărbuni, totul e scump. Cum să supraviețuim dacă autoritățile ne pun lațul în gât?”, a declarat Anastasia Efros.

Potrivit președintelui Asociației Micului Business din Republica Moldova, Eugen Roșcovanu, deținătorii de patentă sunt nemulțumiți că statul ar bloca reformele cu privire la activitatea de întreprinzător. El a subliniat că protestele vor continua până când comercianții vor fi auziți de autorități.

Este o mare rușine, o rușine națională. Din cauza politicilor proaste a autorităților în domeniu lumea rămâne fără câștiguri, o să rămână pe drumuri. Guvernanții se joacă de-a politica în Guvern și Parlament și nu ne permit să activăm normal. Unica soluție este să protestăm și să luptăm până la capăt”, a declarat Eugen Roșcovanu.

În replică, premierul Pavel Filip a declarat că a fost format un grup de lucru care va examina solicitările deținătorilor de patentă, iar soluțiile urmează a fi făcute publice la una din ședințele viitoare ale Executivului.

”Este o problemă care se tergiversează de mai mulți ani. Am avut o discuție cu Eugen  Roșcovanu și împreună vom încerca să găsim o soluție. Am toată siguranța că ea este. Avem preconizată o întâlnire cu un grup de lucru și vom încerca să ne aprofundăm în problemele și consecințele acestei decizii. Dar vreau să fie clar pentru toți, patenta va fi anulată doar pentru cei care activează în comerț”, a declarat Pavel Filip.

Amintim că în luna iulie, micii comercianți au mai organizat două proteste în fața Guvernului, de la Chișinău, precum și în alte localități din țară.

În Republica Moldova sunt peste 40 de mii de comercianți care activează în bază de patentă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău