FOTO | Proiectul românesc ''Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului'', recompensat la Bruxelles

  • 14 Aprilie 19:10
FOTO | Proiectul românesc ''Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului'', recompensat la Bruxelles

Proiectul "Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului" a fost declarat câștigător la categoria "Reconectarea cu natura" în cadrul celei de-a patra ediții a Premiilor Noul Bauhaus European (NEB), decernate vineri seară, la Bruxelles, în prezența comisarilor europeni Elisa Ferreira și Iliana Ivanova, transmite Agerpres.

Proiectul românesc, care a concurat la componenta A - "Campionii NEB", își propune să co-proiecteze și să piloteze un plan integrat de gestionare și operare multiplă pentru Pădurea-Parc Făget.

În cadrul ediției din 2024 a Premiilor NEB, 20 de proiecte și idei din Uniunea Europeană, Balcanii de Vest și Ucraina au fost recunoscute ca fiind aliniate celor trei valori principale ale NEB, sustenabilitatea, incluziunea și frumusețea, ilustrând modul în care transpunerea în practică a Pactului verde european îmbunătățește viețile oamenilor și ajută comunitățile.

"Cred că (acest premiu) reprezintă o recunoaștere la nivel european extrem de importantă a proiectelor pe care municipiul Cluj-Napoca le realizează", a declarat pentru Agerpres Ovidiu Cîmpean, reprezentatul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de fost director de Dezvoltare Locală al acestei primării și actual secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, la ceremonia de premiere a proiectelor înscrise în această ediție a festivalului.

"De altfel, acesta nu este singurul premiu pe care Clujul l-a primit la nivel european. De exemplu, proiectul de renovare a Cetățuii a fost evaluat de Comisia Europeană ca fiind un proiect în pregătire care întrunește valorile Uniunii Europene și ale Noului Bauhaus European. Cred că trebuie să promovăm mai mult aceste principii ale Noului Bauhaus European și la nivel național. Toate proiectele publice ar trebui să respecte aceste valori, să fie frumoase, sustenabile și realizate împreună cu comunitatea, cu cetățenii", a adăugat reprezentantul României la ceremonia de premiere.

 Cei 20 de câștigători au fost selectați de un juriu format din experți, dar și prin vot public desfășurat online dintre cele 49 de proiecte și idei care urmează să fie dezvoltate și care au fost înscrise în cele două componente de concurs paralele: Componenta A - "Campionii NEB", cu proiecte în derulare și finalizate, cu rezultate clare și pozitive, și Componenta B - "Staruri în devenire ale NEB", pentru conceptele propuse de tinere talente (până în 30 de ani).



Fiecare dintre cele două componente a fost împărțită în patru categorii, stabilite pe baza temelor referitoare la transformare care ghidează punerea în aplicare a Noului Bauhaus European: "Reconectarea cu natura"; "Redobândirea sentimentului de apartenență"; "Prioritizarea locurilor și a persoanelor cu nevoi presante"; "Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață".

La componenta A - "Campionii NEB" a premiilor, Proiectul românesc "Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului" a fost desemnat câștigător la categoria "Reconectarea cu natura". Pe locul secund (runner-up) s-a clasat proiectul "Flytevi - Blue Urban Community Garden" (Suedia).



La categoria "Redobândirea sentimentului de apartenență" a aceleiași componente, a fost declarat câștigător proiectul "SET Community Gardens" (Țările de Jos), iar pe locul secund s-a situat un proiect din Bulgaria, "Concrete to Culture".

Câștigătorul categoriei "Prioritizarea locurilor și a persoanelor cu nevoi presante" a fost desemnat proiectul "Rooftop Garden" (Spania). Pe locul al doilea s-a clasat proiectul "Yes We Camp" (Franța).



Cea de-a patra categorie a componentei "Campionii NEB" - "Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață" - a fost câștigată de proiectul "A Sustainable Campus Transformation" (Luxemburg). Pe locul secund s-a situat "Re-Sourcing Commons" (Austria).

În cadrul aceleiași componente, premiul "Votul publicului" a fost câștigat de proiectul "Map4Water: One thousand fountains city" (Bosnia și Herțegovina).

La Componenta B - "Staruri în devenire ale NEB" premiile principale au fost acordate proiectelor: "Cultivating Companionship" (Germania), la categoria "Reconectarea cu natura"; "Cooperative Ownership of Communities" (Ungaria) la categoria "Redobândirea sentimentului de apartenență"; "Community reBuilding" (Ucraina) la categoria "Prioritizarea locurilor și a persoanelor cu nevoi presante" și "Urban_MYCOskin" (Portugalia) la categoria "Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață". Premiul "Votul publicului" a fost câștigat de proiectul "Regenerative Agriculture Hub" (Spania).



- "Recunoaștere specială a eforturilor de reconstrucție și redresare ale Ucrainei" -

O noutate a ediției Premiilor NEB din acest an a fost reprezentată de candidaturile pentru proiecte și concepte din Ucraina, pe lângă cele din statele membre UE și Balcanii de Vest. Astfel, au fost acordate premiile "Recunoaștere specială a eforturilor de reconstrucție și redresare ale Ucrainei" pentru a sprijini eforturile de reconstrucție ale acestei țări.

Premiul acordat la secțiunea "Recunoaștere specială a eforturilor de reconstrucție și redresare ale Ucrainei" a fost câștigat de proiectul "Nad Dzherelom". Ocupantul locului secund la această secțiune a fost proiectul "Leo States".



"Suntem foarte recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit până acum și cred că toate proiectele care au participat astăzi sunt relevante pentru Ucraina, nu doar cele câștigătoare, indiferent că este vorba despre proiecte care vizează refacerea mediului natural sau a comunităților, reorganizarea vieții în orașe sau în zonele rurale, uniți în același spirit pe care-l putem simți astăzi oriunde în Ucraina, un spirit care emană creativitate, constructiv, astfel încât vorbim despre folosirea spațiilor într-un mod cât mai sustenabil și mai eficient", a declarat în cadrul ceremoniei de premiere Vsevolod Cențov, reprezentantul permanent al Ucrainei la UE.

"Oricine vizitează Ucraina cred că simte în aer această energie, acest spirit inovativ și creativ, în ciuda dezastrului cu care ne confruntăm. În același timp, este important să subliniem că, în timp ce luptăm pentru libertatea noastră, facem în paralel și acest efort de reconstrucție, iar aceste proiecte ajută la refacerea Ucrainei, într-un mod sustenabil și mai eficient, motiv pentru care vom avea nevoie de aceeași susținere și în continuare", a adăugat oficialul ucrainean.

Premiile au fost înmânate de cei doi comisari europeni prezenți la eveniment, Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme, respectiv Iliana Ivanova, comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

Premiile NEB sunt organizate cu finanțare prin Politica de Coeziune și au o valoare de până la 30.000 de euro. Pe lângă sumele acordate, câștigătorii și ocupanții locului secund de la fiecare componentă beneficiază de un pachet de comunicare furnizat de Comisia Europeană pentru a-i ajuta să își promoveze și să își dezvolte în continuare proiectele și conceptele, potrivit organizatorilor.

Evenimentul de decernare a premiilor, desfășurat la Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în cadrul celei de-a doua ediții Festivalului NEB organizat de Comisia Europeană, a fost moderat de Ruth Reichstein, coordonator de politici la cabinetul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de Adalbert Jahnz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Transport și Noul Bauhaus European.

Cea de-a doua ediție a Festivalului Noul Bauhaus European, organizat de Comisia Europeană în colaborare cu Președinția Belgiană a Consiliului Uniunii Europene, și la care AGERPRES este partener media, se încheie sâmbătă.

Festivalul reprezintă o punte importantă între mișcarea Noul Bauhaus European, reprezentanții la nivel înalt ai UE, factori de decizie, lideri din industria artei, arhitecți, designeri, experți în sustenabilitate, inovatori și publicul larg, conform organizatorilor.

Noul Bauhaus European a fost lansat în 2021 de Comisia Europeană pentru a transpune Pactul Verde European în schimbări concrete menite să îmbunătățească viața de zi cu zi a cetățenilor. Inițiativa propune soluții sustenabile pentru transformarea în bine a spațiului construit și a stilurilor de viață în cadrul tranziției ecologice, combinând sustenabilitatea cu un design mai bun, care necesită mai puțin carbon.

Pactul verde european este un pachet de inițiative în materie de politici, care urmărește să plaseze UE pe calea către o tranziție verde, cu obiectivul final de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Lista completă a câștigătorilor a Premiilor NEB 2024 poate fi consultată la adresa https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/winners 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău