FOTO | Proiect german: Grădiniță unică în R.Moldova, care funcționează doar în baza energiei verzi

  • 08 Iunie 2018 13:41
0%
00:00:00
00:00:00

La Călărași funcționează de aproape un an o grădiniță aproape total independentă de sursele tradiționale de energie. Instituția a fost construită din temelii din banii donați de guvernul Germaniei care a alocat în acest sens peste un milion de euro, cu o contribuție de aproape 100 de mii de euro a executivului de la Chișinău și a autorităților locale. Pentru întreținere, aici se folosesc trei tipuri de energie durabilă - solară, geotermală și pe bază de biomasă. 

‌Grădinița Do-Re-Micii este amplasată pe un deal din orașul Călărași, în preajma unui parc, așa încât să capteze cât mai multă lumină pentru alimentarea bateriilor solare, dar în același timp să se păstreze răcoare în interior. Energia soarelui și a pământului și-au unit puterile pentru a-i încălzi pe timp de iarnă și a-i răcori pe timp de vară pe cei 120 de copii care frecventează instituția. De altfel, în interiorul grădiniței nu este niciun calorifer, pentru că încălzirea iarna se face prin podea.

În sezonul rece, imediat ce temperaturile coboară sub minus 5 grade Celsius, se include automat sistemul de încălzire ce funcționează în bază de biomasă. Astfel, în interiorul grădiniței este menținută și iarnă, și vară o temperatură constantă de 24 de grade Celsius, spune directoarea instituției, Silvia Dodon.

Instituția noastră funcționează pe baza bateriilor solare. Dacă nu este de ajuns pentru a încălzi apa, pentru a da temperatură, se trece la sistemul de încălzire geotermală. Pe timp de iarnă, când temperatura este mai jos de minus 5 grade, deja funcționează încălzirea în bază de peleți. Tot timpul este cald și le este confortabil copiilor.”

Ana Ranga are doi copii la această grădiniță și spune că îi plac ideile inovatoare care le oferă copiilor un confort european.

Noi frecventăm de un an grădinița, de când este deschisă. Suntem foarte mulțumiți, e o ambianță plăcută, frumoasă. Eu nu am mai văzut așa ceva.”

Elena Goncear este pensionară, dar lucrează în continuare educatoare, pentru că deși condițiile de lucru sunt foarte bune, salariile rămân la fel de mici și neatractive pentru tinerii specialiști.

Aici sunt niște condiții extraordinare de lucru, vrei – nu vrei, te atrage să lucrezi. Noi le spunem copiilor că avem încălzire solară.”

Administrația grădiniței reușește să facă economii considerabile pentru întreținerea clădirii. De exemplu, pentru încălzire se cheltuiesc aproximativ 14 mii de lei pentru întreg sezonul rece la o suprafață de 1100 de metri pătrați, în comparație cu alte grădinițe din oraș, care au cheltuieli de 2-3 ori mai mari.

Grădinița Do-Re-Micii este unica de acest fel în Republica Moldova, care utilizează energie regenerabila aproape integral pentru întreținere.

Menționăm că Săptămâna Europeană a Energiei Durabile se desfășoară între 4 și 10 iunie în Republica Moldova și se va încheia cu festivalul Sunday Fest, în cadrul căruia vor fi prezentate diferite tehnologii de producere a energiei regenerabile și de conservare a energiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău