FOTO | Problema alimentației necalitative în școli și grădinițe, readusă în atenția publică

  • 01 Iunie 2017 12:33
0%
00:00:00
00:00:00

De Ziua Internațională a Copilului, câteva zeci de părinți, membri ai societății civile și ai Partidului Acțiune și Solidaritate au organizat un marș pentru a readuce în atenția publică problema alimentației necalitative în școli și grădinițe.

Părinții cer autorităților să le permită să monitorizeze alimentele care ajung pe masa copiilor și să-i pedepsească pe cei care s-au făcut vinovați de faptul că în mai multe grădinițe din Capitală au fost livrate produse alterate. 

„Vrem copii sănătoși”, „Nu mai vrem mâncare otrăvitoare”, „Vrem salarii mai mari pentru bucătari”

Cu pancarte pe care scria „Alimentație sănătoasă în școli și grădinițe”, „Nu ne otrăviți copii și viitorul” și cu copiii de mână, câteva zeci de părinți au mărșăluit de la Centrul Comercial „Unic” până la Guvern, pentru a cere o alimentație sănătoasă în școli și grădinițe. Prin marșul intitulat simbolic „Taci și mănâncă”, manifestanții au cerut guvernării ca părinții să poată monitoriza calitatea alimentației în grădinițe, să primească informații despre meniul zilnic, să deguste alimentele gătite copiilor și să vadă certificatele de valabilitate a produselor alimentare.

„Suntem părinți tineri și ne dăm seama că este important să educăm un copil sănătos. Susținem alimentația corectă a unui copil. Mă gândesc că atunci ca veni momentul să ne dăm copilul la grădiniță voi fi neliniștită, pentru că alimentația de acolo lasă de dorit”.

„De ziua, dar și nu doar de ziua lor mâncarea lor este primordială pentru sănătatea lor, pentru viitorul țării. Am venit să cerem o alimentație mai bună pentru ei. Revendicarea noastră principală e să fie pedepsite persoanele din cazul alimentelor alterate”.

„Cu cine ați venit la protest?

-Cu viitorul nostru și pentru viitorul nostru. În primul rând  să nu fie licitațiile astea trucate, iar rația de mâncare să fie la un nivel corespunzător.

Unii părinți susțin că din cauza alimentației din școli și grădinițe, copiii lor acuză probleme de sănătate.

„Am avut probleme cu fiica mai mică. De fiecare dată după ce mânca la grădiniță avea dureri de burtă. Apoi, același lucru a început să se întâmple și la școală”.

Participanții la marș au mai cerut ca persoanele vinovate în dosarul licitațiilor trucate să fie pedepsite, iar salariile bucătarilor și ale ajutorilor de bucătari să fie majorate. Toate cerințele manifestanților au fost incluse într-o petiție pe care au depus-o la Guvern. Organizatorii evenimentului susțin că dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite, atunci vor organiza o amplă campanie națională pentru a atenționa importanța unei alimentații sănătoase în grădinițe.

Problema alimentației din grădinițe și școli a ajuns în atenția publică, după ce peste 20 de persoane printre care angajați ai instituțiilor de învățământ au fost reținute pentru că ar fi trucat mai multe licitații ce țin de livrarea alimentelor în grădinițele din Capitală. Ieri, procuratura a anunțat despre expedierea în instanța de judecată a cauzelor penale în privința a nouă învinuiți din acest dosar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău