FOTO | Primul lot din cele 5000 de tone de păcură oferite gratuit de România pentru Republica Moldova a ajuns la Chișinău

  • 24 Martie 2022 12:28
FOTO | Primul lot din cele 5000 de tone de păcură oferite gratuit de România pentru Republica Moldova a ajuns la Chișinău

Primul lot din cele 5000 de tone de păcură oferite gratuit de România pentru Republica Moldova a ajuns astăzi la Chișinău. Donația românească va contribui la asigurarea securității electrice a Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Primul lot de 1250 de tone de păcură donate de Guvernul de la București a ajuns la termocentralele din Republica Moldova. Aceasta este prima parte din cele 5000 de tone oferite de statul român pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Păcura a fost adusă din România cu trenul până la Gara feroviară din Chișinău. Prezentă la evenimentul de recepționare a păcurii, prim-ministrul Natalia Gavriliță a mulțumit României pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în vremuri complicate.

În aceste timpuri complicate, reacția generoasă, rapidă și directă a României demonstrează că țara vecină este mai mult decât un adevărat prieten pentru Republica Moldova. Noi ne dorim securitate energetică, ne dorim ca aceste timpuri complexe, când vedem așa volatilitate pe piața combustibilului, creșteri de prețuri care nu s-au mai văzut înainte, această păcură ne va ajuta să avem alternative, să avem opțiuni pentru a asigura cetățenii RM, cu acces la combustibil și căldură”.

În aceste timpuri complicate este important ca toată lumea să demonstreze solidaritate și angajamente serioase, consideră ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Vremurile s-au schimbat, dar în aceste vremuri este important să reușim să trecem împreună prin ele, dovedind angajamente, dovedind solidaritate și acționând împreună pentru a depăși situațiile dificile. Iată că astăzi trenul a schimbat ruta și a venit de la București la Chișinău încărcat cu o cantitate impresionantă de păcură, care sunt convins că o să contribuie la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Păcura respectivă are ca destinație termocentralele din Republica Moldova și va asigura energie electrică, dacă va fi nevoie să fie utilizată”.

 

Pe lângă păcură, autoritățile de la București au adus deja în Republica Moldova, săptămâna trecută,  peste 260 de tone de combustibil, după cum a anunțat președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Georgian Pop.

„Primul tren din cele patru cu păcură se află deja la Chișinău. De asemenea, o cantitate de combustibil de 130 de tone de motorină și 131 de tone de benzină se află  deja în depozitele Petrom din Republica Moldova. Momentele de criză sunt momentele în care se probează solidaritatea și sprijinul dintre state. Vă asigur că aveți în noi un prieten adevărat, un partener strategic”.

Cele 5000 de tone de păcură și 260 de tone de benzină și motorină sunt în valoare de 3,7 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău