FOTO | Primul lot cu ajutor umanitar din România a ajuns la Chișinău. „Pentru că România este mereu alături de R. Moldova, că a fost vorba de criza sanitară, criza energetică, acum de criza refugiaților, România nu poate să rămână nepăsătoare”

  • 03 Martie 2022 17:03
FOTO | Primul lot cu ajutor umanitar din România a ajuns la Chișinău. „Pentru că România este mereu alături de R. Moldova, că a fost vorba de criza sanitară, criza energetică, acum de criza refugiaților, România nu poate să rămână nepăsătoare”

Primul lot cu ajutor umanitar din România pentru refugiații ucraineni a ajuns astăzi în Republica Moldova. Este vorba despre un tir cu 17 tone de produse alimentare și non alimentare. Ajutorul a venit spontan, printr-o inițiativă a primăriei comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova. Primarul Ciprian Morărescu a mobilizat comunitatea locală și a strâns aceste ajutoare.

Îmbrăcăminte, pături, scutece, mâncare sunt în mare parte materia care formează ajutorul umanitar trimis din România, autorităților locale din Republica Moldova. Acestea vor ajunge la centrele de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina.

Secretarul de stat de la Departamentul pentru Relația cu Rep. Moldova din Guvernul României, Adrian Dupu, a însoțit lotul de ajutor umanitar. Oficialul de la București a apreciat că România, care a fost alături de Rep. Moldova în criza pandemică și cea energetică,  nu putea fi indiferentă în această situație.

”La fel ca și România, Republica Moldova se confruntă cu un val uriaș de refugiați. Este o criză pe care nu am așteptat-o nici noi, nici Republica Moldova, nici întreaga lume. Și pentru că România este mereu alături de Rep. Moldova, că a fost vorba de criza sanitară, criza energetică, acum de criza refugiaților, România nu poate să rămână nepăsătoare. Am apreciat faptul că cetățenii Rep. Moldova au împărțit din puținul lor cu oamenii care au fost afectați atât de grav de acest război”.

Inițiativa de colectare a ajutoarelor aparține primarului comunei Filipeștii de Pădure din Județul Prahova, Ciprian Morărescu.

”În două zile ne-am mobilizat și am strâns undeva la 17 tone de produse alimentare și non alimentare cu ajutorul populației și investitorilor din această localitate. Donația este compusă din produse alimentare, mezeluri și lactate-12,5 tone, hrană pentru animale, scutece pentru copii, lapte praf, hăinuțe pentru copii, perne, saltele gonflabile, conserve, sucuri, apă. Această donația va ajunge către opt beneficiari finali, unde sunt refugiați, colegi de ai mei primari cu satele cărora ne-am înfrățit dar și la Universitatea de Stat din Moldova”.

Ambasadorul Republicii Moldova la Chișinău, Daniel Ioniță, a condamnat din nou războiul declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei adăugând că în astfel de situații este foarte important să se dea dovadă de umanitate.

”Acest ajutor este un prim ajutor care vine de la comunitățile locale din România, la comunitățile locale din Republica Moldova. Această criză, evident, nu ne-am dorit-o, și evident, nu ni se datorează nouă. Din această criză trebuie să ieșim cu toții împreună. România este alături de statele membre ale Uniunii Europene și ale NATO în condamnarea fermă a agresiunii federației ruse împotriva Ucrainei, o agresiune care nu are absolut nici un fel de justificare, o agresiune care nu a fost provocată de nimeni. Este însă important să gestionăm cum se cuvine fluxurile masive de refugiați”.

Potrivit oficialilor alte ajutoare din partea României urmează să ajungă în Republica Moldova în următoarele zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău