FOTO | Presa britanică, despre marșul unionist „Luptă pentru Basarabia”, de la București

  • 23 Octombrie 2016 22:32
FOTO | Presa britanică, despre marșul unionist „Luptă pentru Basarabia”, de la București

Mai mult de 2.000 de oameni au marșăluit prin capitala românească, sâmbătă, cerând reunificarea țării cu vecina sa Moldova.

Demonstranții au fluturat drapele românești și moldovenești, care sunt practic identice, în timp ce se deplasau pe străzile principale ale orașului. Ei au strigat "Basarabia e România", folosind numele istoric al (Republicii) Moldova.

Unii s-au încăierat cu poliția. Un fotograf al The Associated Press a mărturisit cum poliția arestează doi oameni după izbucnirea luptelor. Jandarmii au declarat că cinci (persoane) au fost reținute pentru scurt timp și amendate.

FOTO | Presa britanică, despre marșul unionist „Luptă pentru Basarabia”, de la București

București, România, sâmbătă, 22 octombrie 2016. Un bărbat este reținut de jandarmi după izbucnirea încăierărilor în timpul unui miting pentru reunificarea României și Moldovei. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Organizatorul, George Simion, a declarat că protestatarii și-au dorit ca partidele politice care participă în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie, din România, să facă reunirea un "un proiect național" și să ia măsuri pentru integrarea vecinilor, cum ar fi dezvoltarea unei infrastructuri energetice și implementarea monedei comune.

Unii protestatari au rămas, sâmbătă seara, într-o piață din centru, după ce marșul a luat sfârșit.

Moldova a fost parte din România până în 1940, când a fost anexată la Uniunea Sovietică, și s-a declarat independentă în 1991.

Cam patru cincimi din moldoveni, o țară cu 4 milioane de locuitori, din Europa de Est, sunt de origine română. Română este limba oficială în Moldova, în timp ce limba rusă este utilizată pe scară largă.

Cu toate acestea, cauza reunirii nu are prea mult sprijin atât în România cât și în Moldova.

Sursa: www.dailymail.co.uk

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău