FOTO. Pisanii moldovenești din vremea lui Ștefan cel Mare, păstrate în Muzeul de istorie din Herson, riscă să fie evacuate în Rusia

  • 03 Noiembrie 2022 17:01
FOTO. Pisanii moldovenești din vremea lui Ștefan cel Mare, păstrate în Muzeul de istorie din Herson, riscă să fie evacuate în Rusia

Profesorul de istorie și arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, rector al Universității pedagogice „Ușinskii” din Odesa, se îngrijorează de soarta pisaniilor moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, care sunt păstrate în Muzeul de istorie din orașul Herson, notează BucPress, agenție de știri din Cernăuți.

Aflate în prezent sub ocupație rusească, artefactele riscă să fie evacuate în Rusia, sau pierdute, deteriorate sau chiar distruse. 

Pisaniile respective au fost puse pe zidurile Cetății Albe în perioada de domnie a voievodului moldovean, fiind redescoperite de profesor în fondurile muzeului de istorie din Herson în 2013, mai notează sursa citată.

„Invadatorii evacuează din orașul Herson colecția muzeului regional etnografic care, în ceea ce privește inscripțiile antice și medievale, întrece multe muzee specializate din Ucraina. Tocmai în acest muzeu sunt păstrate patru pisanii din secolul al XV-lea puse pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru. Semnificația acestor artefacte nu poate fi supraestimată pentru știință și pentru istoria Cetății Albe. Aceste pisanii au totodată o semnificație ideologică”, a scris Andrei Krasnojon pe pagina personală de Facebook.

„Una dintre aceste pisanii (cu capul de bour, datând de la 1475, din perioada lui Ștefan cel Mare) este importalizată chiar pe Actul Unirii Basarabiei cu România de la 27 Martie 1918, fiind o veritabilă comoară inestimabilă a istoriei noastre naționale!!! Prin grija profesorului Krasnojon de altfel, copii fidele ale acestor pisanii au fost reamplasate pe zidurile Cetății Albe acum câțiva ani, fapt pentru care îi mulțumim, iar cele două state românești ar fi trebuit demult să-l decoreze pentru acest gest cu distincții de stat…”, a reacționat Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” din regiunea Odesa.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău