FOTO | Peste o sută de grădinițe, reparate în 2017 cu sprijin de la București. Ambasadorul României: Proiectul va continua

  • 20 Decembrie 2017 14:01
FOTO | Peste o sută de grădinițe, reparate în 2017 cu sprijin de la București. Ambasadorul României: Proiectul va continua

Pe parcursul anului 2017, 110 grădinițe din Republica Moldova au fost renovate din banii oferiți de Guvernul României. În total, statul român a oferit asistență financiară în valoare de 26 de milioane de euro, de care au beneficiat 933 de instituții preșcolare. Printre acestea se numără și grădinița din satul Mitoc, raionul Orhei, care a fost inaugurată astăzi.

Cei peste 75 de copii care frecventează grădinița din satul Mitoc, raionul Orhei, se pregătesc, în acest an, de sărbătorile de iarnă într-o grădiniță renovată din banii oferiți de statul român. Copii spun că le place cum arată acum grădinița și că este mai cald,  pentru că pereții au fost izolați termic. De asemenea, în grădiniță a fost adus mobilier nou.

- Cum este grădinița ta?

- Este frumoasă, eu desenez aici și mă joc.

- E mare grădinița, îmi place să desenez aici.

Grădinița „Marița” din satul Mitoc, raionul Orhei a beneficiat de fonduri în valoare de 1,8 milioane de lei moldovenești. Din acești bani s-au făcut reparații atât în interiorul, cât și în exteriorul instituției preșcolare. De exemplu, în exterior, a fost reparat acoperișul și a fost montat pavajul. Grădinița are acum uși și geamuri noi.

- Doamnă Lilia Șarcanean, fiind directoarea grădiniței, spuneți-ne cât de necesare erau aceste reparații?

- Grădinița era într-o stare jalnică. Era nevoie să reparăm inițial acoperișul avariat. După ce am făcut reparația pe exterior, s-au făcut lucrări și în interior. S-a reparat tavanul, am schimbat pardoseala, mobilierul.  A fost montat și un sistem de ventilare modern. Grădinița a fost dotată cu cele mai noi tehnologii: televizoare și imprimante, avem inventar sportiv și multe jucării.

A fost construită și amenajată o anexă, ce serveşte ca bloc alimentar.  Părinții spun că acum copii lor își petrec timpul într-o grădiniță modernă.

- Eu o aduc la grădiniță pe fetița mea Ilinca, de cinci ani. Venim prima dată, pentru că un an și jumătate grădinița a fost în reparații. Copii noștri au un alt dormitor, alte pătuțuri.

Prezent la inaugurare, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a anunțat că statul român va continua să sprijine proiectele educaționale în Republica Moldova.

„Proiectul acesta va continua. Avem șantiere deschise la multe alte obiective, sunt peste 900, care au fost finalizate sau urmează a fi finalizate. Este o sumă consistentă, pe care Guvernul României a alocat-o de-a lungul anilor pentru acest proiect. Mă bucur că acest proiect a devenit un fel de marcă înregistrată a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova și mă bucur că modelul nostru a fost preluat și de alții, pentru că până la urmă rezultatul final contează”, a declarat Daniel Ioniță.

Renovările din instituțiile preșcolare sunt făcute prin intermediul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). 

„Încurajăm grădinițele care mai au nevoie și necesități să depună o sesizare, o notificare către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care le va sistematiza, probabil de ei se va întreba care sunt cele mai în nevoie grădinițe din această țară”, a declarat directorul FISM, Mircea Eșanu.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro. De aceste fonduri beneficiază 933 de instituții preșcolare din toate regiunile Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
1,06 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:5,1 m/s
Sat
7 °C
Sun
8 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C
Wed
9 °C

Curs oficial BNM 13 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 0.0680
USD 17.3212 -0.0192
RON 4.0350 0.0148
UAH 0.7352 0.0002
RUB 0.2742 0.0015
Arhivă Radio Chișinău