FOTO | Personajele poveștilor românești de la Londra la Chișinău

  • 02 Septembrie 2022 18:29
FOTO | Personajele poveștilor românești de la Londra la Chișinău

O expoziție dedicată personajelor folclorului românesc pictate într-un discurs pictural contemporan a fost vernisată la Casa de Creație de pe strada Mihai Eminescu nr.4.

Autoarea expoziției, artista Victoria Boaghi, a plecat la 18 ani în Anglia și a început să studieze desenul și să îl practice. Dorul de casă a făcut-o să renască personajele basmelor românești într-o nouă lumină. Artista spune că generația de astăzi asimilează foarte greu tradiția pentru că viața are un alt ritm, iar acestea ar trebui să fie adaptate după modele de viață de azi ca să perpetue.

„Proiectul meu a început în perioada pandemiei. Eram închisă în casă. Pe nimeni nu puteam să văd înafara de familie. Și am început să îl pictez pe tata, pe mama, pe sora mea, dar în învelișul unui personaj din mitologia românească. Am studiat mult personajele. În Marea Britanie am deschis un salon de tatuaje, unde am expus primele lucrări. Clienții mei britanici mă întreabă cine e Ciobănașul sau Dragobete, de exemplu. Astfel, discuția noastră are alte note legate de locul de unde provenim. Am început să mă gândesc mai des la origini, când am înțeles cât de importante îți sunt rădăcinile”, a povestit pentru Radio Chișinău Victoria Boaghi.

În expoziția sa, artista face o prezentare a 12 personaje din patrimoniul românesc: Paparuda, Baba Dochia, Dragobete, Făt Frumos, Ileana Cosânzeana, Muma Pădurii, Vârcolacul, Balaurul, Strigoiul, Ielele, Moș Nicolae, Ciobănașul.

Expoziția de pictură „Esența veșniciei”  este deschisă până pe 5 septembrie. Accesul este gratuit.

Lucrările vor fi expuse ulterior la Brașov și la Londra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău