FOTO | O nouă secție a Institutului Mamei și Copilului, renovată cu suportul Guvernului României

  • 06 Decembrie 2017 08:55
FOTO | O nouă secție a Institutului Mamei și Copilului, renovată cu suportul Guvernului României

O nouă secție a Institutului Mamei și Copilului, renovată cu sprijinul Guvernului României, a fost desschisă astăzi la Chișinău. Este vorba despre Secția de Cardiologie a spitalului, unde se tratează anual aproximativ  o mie de copiii. Tot aici sunt soluționate cele mai complicate cazuri de patologie cardiovasculară. 

Pentru reparația Secției de cardiologie, statul român a alocat circa 2,3 milioane de lei.  Astfel, copiii care suferă de afecțiuni cardiovasculare se pot trata acum în condiții moderne. Copii și părinții lor spun că sunt mulțumiți de felul în care arată clădirea.

 „Condițiile sunt foarte bune comparativ cu alte secții. Îmi place patul, pătucul în care doarme copilul, avem și un dulap unde ne putem aranja hainele”, mărturisește Marina, o mamă care de câteva zile este internată în Secția de cardiologie, pentru a-și trata bebelușul de patru luni.

 „Am venit aici prima oară, dar am rămas plăcut surprinsă de condițiile care sunt aici. Îmi place cum este amenajat salonul. Am mai fost și în alte spital, dar mi se pare că aici e cel mai reușit. Le mulțumesc și medicilor și asistentelor pentru grijă și implicare”, spune o altă pacientă.

Din banii oferiți de statul român au fost renovate camerele pacienților, a fost reparat blocul sanitar, iar pentru mobilier a fost investit jumătate de milion de lei.

Svetlana Slonovschi este asistentă medicală superioară și muncește de ani buni în Secția de cardiologie. Ea spune că anterior erau nevoiți să facă mici renovări în fiecare an.

„Din an în an, mai mult vara, făceam mici renovări, cu forțele proprii. Acum este super ok. Este o plăcere să vin la serviciu. Vreau să vă spun cât de bucuroși sunt copii. Ei știu cum a fost înainte și văd cum e acum și alții chiar nu vor să plece acasă”.

Secția de Cardiologie de la Institutul Mamei și Copilului funcționează de 15 ani și nu a avut parte până acum de reparații capitale. Directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun.

„Practic toate încăperile care sunt în această secție au fost renovate. Noi avem șapte săli pentru pacienți, avem saloane pentru terapie intensivă. Au fost renovate și încăperile pentru personalul medical, cantina și bucătăria și, neapărat, WC-urile”, a declarat Sergiu Gladun.

Prezent la evenimentul de inaugurare a Secției de Cardiologie, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a apreciat că și acest departament al spitalului a fost renovat conform standardelor europene.

„Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae, care se spune că aduce daruri copiilor, după cât de cuminți au fost. Iată că printr-o coincidență fericită, cu banii de la Guvernul României, cu sprijinul autorităților Republicii Moldova și prin abnegația managerului de proiect, am reușit cu toții să aducem daruri frumoase pentru copiii din Republica Moldova, pentru personalul medical, pentru pacienții. Cei care vin în spital evident că au o problemă, însă este important să plece de aici cu speranță, cu încredere și desigur, cu sănătate”.

Amintim că mai multe secții ale Institutului Mamei și Copilului au fost renovate din banii oferiți de statul român. Guvernul României a acordat Republicii Moldova o asistență financiară nerambursabilă, în valoare de 2,5 milioane de euro pentru renovarea și dotarea cu mobilier a mai multor secții și spații de la Institutul Mamei și Copilului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău