FOTO | O nouă premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”: spectacolul „Alegerea Domnului Macabeț”
-
24 Februarie 2023 10:52
O nouă premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”: spectacolul „Alegerea Domnului Macabeț” de Cosmin Stănilă, în regia lui Alexandru Cozub, aduce în fața spectatorilor o realitate tristă, jucată pe note de comedie, scrie Radio Chișinău.
Publicul este menținut într-o ambianță caldă, care pe un ton crescendo, duce spre un deznodământ ce surprinde pe oricine. Spectacolul face parte din proiectul „Democrația prin Teatru: Reflexia integrității în oglindă scenei, în prim plan tinerii”, inițiat de Centrul Național Anticorupție și Centrul de Teatru din Moldova.
Este un spectacol care te face să spui „NU” răspicat corupției cu cea mai mare încredere, însă contează tonul cu care îl spui, iar acest fapt l-a demonstrat regizorul Alexandru Cozub care, cu o mănușă invizibilă de păpușar, a trecut personajele prin filtrele șantajului, manipulării și fricii, punându-le în final în oala ridicolului:
„Un spectacol cu o tematică mai specială, în care se vorbește despre corupție, dar până la urmă nu este numai despre acest fenomen, mai sunt și altele precum șantajul, manipulare, frica. În complexitate construiesc acest flagel. Pentru noi a fost important să arătăm omul care se află în aceste circumstanțe, cât de vulnerabil, de unde vine această dorință de a da și de a lua mită”.
Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu, Petru Hadârcă, a spus pentru Radio Chișinău, că scenariul a fost cel mai bun din cele 50 participante în concurs:
„Teatrul a pus la dispoziție producția, actorii și distribuția. După ce se va juca piesa prin teatrele din Rep. Moldova, spectacolul va rămâne în repertoriul TNME. Mai ales că a luat locul I într-un concurs de 50 de scenarii, iar condiția pentru cea mai bună a fost ca să fie montată”.
Este o piesă de teatru pentru toată lumea, de la copii la adulți și chiar demnitari au declarat mai multe persoane la ieșirea din sala de spectacole:
„Magda – un personaj foarte colorat, care a făcut o impresie, și apoi, pur și simplu a stricat-o, chiar dacă a fost acest deznodământ la final care a trezit foarte multe emoții, cu intenția de a-l ajuta pe Costache, ne-a dezamăgit că recurge la șantaj, manipulare”.
Macabeț este personajul cheie în jurul căruia se cristalizează acea lume roasă de diverse forme de corupție: minciună, neputința de a se apăra, neîncrederea că va fi ascultat, nimicnicia, a subliniat șeful Direcției educație anticorupție a CNA, Ion Pruteanu:
„Pe Macabeț l-aș descrie ca pe o persoană care până la urmă vrea să aleagă ce e mai bun, să nu fie în detrimentul deciziei lui. Orice act de corupție se plătește și greșelile din trecut nu se uită”.
Autorul scenariului este Cosmin Stănilă, actor la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj Napoca.
Macabeț, acel leu curajos care a reușit să se opună corupției, însă cu un preț pe care îl plătește mai târziu, este jucat de Ghenadie Gâlcă. Magda Mărginean, frumoasa femeie care-l încurajează pe Macabeț că va învinge alegerile este interpretată de Tinka Mardari.
Din distribuție mai face parte Ion Mocanu, care-l joacă pe Petre – fostul președinte de bloc, mare corupt și frica locatarilor. Valentin Zorilă – Aghi, chiuitul trist al comentariilor făcute de Petre.
Surorile Hechețeanu – care aduc magia pe scenă și amintesc de cele trei zâne bune din orice poveste cu final fericit, sunt interpretate de Angela Ciobanu, Margareta Pântea și Ana Tkacenko.
Ea și El – cuplul de hipioți, transmit și mai multă rezistență, luptând cu corupția prin onestitatea marginală, din care facem parte toți – sunt jucați de actorii Draga-Dumitrița Drumi și Iurie Focșa, iar Burlacu – cel care este șantajat să voteze pentru schimbarea binelui de cel mai bun președinte este interpretat de Petru Oistric.