FOTO | O nouă grădiniță renovată cu sprijinul României a fost inaugurată la Budești

  • 06 Octombrie 2017 17:30
0%
00:00:00
00:00:00

O nouă grădiniță renovată din bani oferiți de Guvernul României va fi inaugurată astăzi în comuna Budești, municipiul Chișinău. La instituția preșcolară au fost făcute lucrări în valoare de peste 1,5 milioane de lei, dintre care 1,2 milioane din grantul oferit de Guvernul României pentru renovarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova.

O nouă grădiniță renovată din bani oferiți de Guvernul României a fost inaugurată astăzi în comuna Budești, municipiul Chișinău. La instituția preșcolară au fost făcute lucrări în valoare de peste 1,5 milioane de lei, dintre care 1,2 milioane din grantul oferit de Guvernul României pentru renovarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova.  

Peste 200 de copii din comuna Budești, municipiul Chișinău pot să-și petreacă acum timpul într-o grădiniță modernă și călduroasă. Instituția, care funcționează de aproape trei decenii, a fost reparată cu bani oferiți de statul român.

„Sunt fericită că pot învăța într-o grădiniță mare cum e grădinița mea”

„Avem o limbă și un plai, avem oameni cu suflet bun care ne susțin”.

Grădinița a fost izolată termic, sistemul de electricitate a fost schimbat, iar pavilioanele renovate. Altădată aceasta avea pereții exteriori cu fisuri, iar facturile pentru căldură erau costisitoare, mărturisește directoarea grădiniței, Ludmila Ganganu.

„Am avut mare nevoie de acest schimbări în grădiniță, pentru că anterior tencuiala sovietică se desprindea de pereții plini de crăpături, prin care pătrundeau apa și frigul. Sperăm să avem facturi mai mici la electricitate și la căldură în acest an. Am trecut acum și la panouri LED”, a declarat Ludmila Ganganu. 

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a apreciat lucrările de renovare a grădiniței ca fiind conforme standardelor europene.

„Iată și în localitatea Budești vedem o clădire frumoasă, modernă renovată cu succes cu bani oferiți de Guvernul României. Dacă nu reușim să integrăm Republica Moldova în UE astăzi sau mâine, măcar să aducem o bucată de Europa către cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Daniel Ioniță. 

La eveniment a participat și co-președintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, Bogdan Rodeanu. Parlamentarul a spus că România va continua să sprijine astfel de proiecte în Republica Moldova.

„România este și va fi un partener declarat de încredere, de fapt principalul partener al Republicii Moldova în ceea ce înseamnă parcurs de aderare la Uniunea Europeană. Avem un parteneriat spiritual: avem o istorie comună, avem o cultură comună, suntem extraordinar de apropiați. Este nu doar o datorie oficială, ci și una morală”, a spus Bogdan Rodeanu. 

Lucrările de renovare a grădiniței din Budești nu ar fi fost posibile fără suportul autorităților de la București, susține directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu.

„Grădinița din Budești este una dintre cele peste 900 de grădinițe renovate de FISM, cu banii oferiți cu generozitate de statul român. La această instituție, investiția totală din banii românești s-a ridicat la circa un milion 200 de mii de lei. Sunt lucrări care nu puteau fi făcute cu forțele proprii ale autorităților locale. Sunt alocați bani importanți care permit lucrări de amploare la grădinițele din țara noastră”, aspus Mircea Eșanu. 

Până în prezent circa 900 de grădinițe au fost renovate din banii oferiți de statul român. Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău