FOTO | O ceremonie dedicată eroilor români căzuți în cel de Al Doilea Război Mondial a avut loc la Sociteni, Ialoveni

  • 25 Octombrie 2023 13:45
FOTO | O ceremonie dedicată eroilor români căzuți în cel de Al Doilea Război Mondial a avut loc la Sociteni, Ialoveni

O ceremonie dedicată eroilor români căzuți în cel de Al Doilea Război Mondial a avut loc astăzi, 25 octombrie, la cimitirul din satul Sociteni, Ialoveni. Evenimentul s-a desfășurat în contextul Zilei Armatei Române la Chișinău, cu prezența oficialităților, localnicilor și elevilor din localitate, transmite Radio Chișinău.

Monumentul dedicat eroilor români reprezintă o cruce sculptată din lemn, instalată în preajma a 20 de morminte ale ostașilor din regimentul 25 infanterie, căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Parcela restaurată din cimitirul de la Sociteni face parte din cele aproximativ 300 de cimitire ale ostașilor români reabilitate de Guvernul României pe teritoriul R. Moldova.

Memoria celor căzuți trebuie omagiată și păstrată cu sfințenie, a subliniat ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon-Țurcanu.

„Un eveniment care «repară» nedreptatea istorică și ajută să cinstim și să omagiem mai bine memoria  celor care au căzut pentru patrie și pentru popor”, a spus Cristian Leon-Țurcanu.

Ceremonia de comemorare reprezintă și o lecție de istorie, a spus secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija. Militarii români merită respectul și admirația tinerei generații de soldați, sergenți, ofițeri și a publicului larg, consideră oficialul.

„Astăzi suntem martori ai unui eveniment care demonstrează cu elocvență că Armata Română nu își uită eroii înhumați pe pământul țării noastre. Memoria militarilor are un loc sfânt și în cultura României. În numele militarilor Armatei Naționale a Rep. Moldova prezint onorul ostașilor înhumați care prin faptele lor de curaj și devotament au devenit eroii neamului românesc”, a declarat Mija.

Autoritățile locale din Ialoveni au spus că locul acesta a fost mereu îngrijit și cinstit de locuitorii satului Sociteni.

 „În raionul Ialoveni săptămâna trecută, la Văsieni, a fost renovat un monument, distrus pe timpul sovietic, al eroilor români din Primul Război Mondial. Acesta este un lucru bun, pentru că generația mai veche ne-am educat cu alți eroi, așa au fost timpurile sovietice. De aceea, copiii noștri trebuie să cunoască eroii neamului care au apărat patria noastră și să fie educați în spiritul eroilor români, pentru că români suntem și români vom rămâne pentru totdeauna!”, Președintele Consiliului Raional, Mihail Silistraru.

„Pentru noi este un eveniment de importanță majoră, pe lângă valoarea istorică a evenimentului, mai aflăm valoarea morală și sentimentală a acestui eveniment. Suntem mândri că locuitorii satului pe parcursul anilor au avut curajul, bunul simț de a avea grijă de aceste morminte. Semnificativ este faptul că, pentru toți locuitorii satului, locul unde au fost înmormântați ostașii români avea un nume special, locul se numea La Eroi, cimitirul eroilor. Promitem să avem grijă în continuare de acest loc sfânt și purtăm cu mândrie în inimi numele celor care au căzut pe aceste meleaguri”, a menționat Paschevici Aliona, consilieră în cadrul Primăriei Sociteni.

Renovarea monumentului a fost finanțată de Guvernul României, cu efortul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor din România și a Agenției pentru Sțiințe și Memorie Militară din Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău