FOTO | Momente emoționante cu tații care își țin la piept copiii nou-născuți în primele clipe ale vieții

  • 14 Iunie 2018 12:10
FOTO | Momente emoționante cu tații care își țin la piept copiii nou-născuți în primele clipe ale vieții

O expoziție de fotografii „Primele Momente Contează” este găzduită de Parlamentul Republicii Moldova, fiind organizată în parteneriat cu UNICEF în Moldova. În fotografii au fost surprinse portretele a 9 tați, interacționând cu copiii lor în primele clipe ale vieții, în maternitățile din Moldova.

 

„Primele 1.000 de zile de viata - perioada cuprinsa intre conceptie si cea de-a doua zi de nastere a copilului - reprezinta o perioada de oportunitati unica, cand se pune temelia unei sanatati optime, cresterii si dezvoltarii pe tot parcursul vietii,” a afirmat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Republica Moldova.

În această perioadă părinții contribuie la apariția a 1000 de conexiuni neuronale în fiecare secundă.

„Tot mai mulți tați aleg să beneficieze de concediu paternal, pentru a fi alături de familie din momentul venirii pe lume a copilului”, a spus Adrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. 

De la legiferarea concediului paternal, în 2016, circa 3300 de tați au beneficiat de cele 14 zile plătite din fondul de asigurări sociale pentru a fi alături de familie. Amintim că legea permite părinților să decidă cine va beneficia de concediu de îngrijire a copilului până la atingerea vârstei de trei ani. 

Expoziția de fotografii este parte a campaniei globale UNICEF ”Primele Momente Contează”, care pune accentul pe primele 1000 de zile din viața copilului și impactul experiențelor timpurii pentru creierul în curs de dezvoltare. Ziua Internațională a Taților, marcată în a treia duminică a lunii iunie, este un prilej să ne amintim că tații care au posibilitatea de a se atașa de copiii lor din primele zile ale vieții, contribuie și în continuare la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor. 

Aproape două treimi dintre copiii lumii sub vârsta de 1 an - aproape 90 de milioane - locuiesc în țări în care părinții lor nu au dreptul prin lege nici măcar la o singură zi de concediu de paternitate plătit, iar nouăzeci si doua de state, inclusiv țări cu o natalitate înaltă, cum ar fi India și Nigeria, nu dispun de politici naționale care sa asigure părinților un concediu, necesar pentru a petrece timp cu copiii lor nou-născuți, potrivit unei noi analize globale UNICEF.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău