FOTO | Membrii și simpatizanții PUN au marcat împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române

  • 24 Ianuarie 2021 12:10
FOTO | Membrii și simpatizanții PUN au marcat împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române

Mai mulți membri și simpatizanți ai Partidului Unității Naționale au organizat astăzi o manifestație, dedicată împlinirii celor 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută în istorie ca ”Mica Unire”.

Cu această ocazie câteva zeci de persoane au depus flori la bustul Marelui Domnitor, Alexandru Ioan Cuza, amplasat la intersecția bulevardelor Cuza-Vodă și Dacia din sectorul Botanica al capitalei.

”Astăzi,  echipa Partidului Unității Naționale a adus un omagiu domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru I. Cuza. Prin această acțiune s-a propus valorificarea și perpetuarea evenimentului istoric Mica Unire cât și a valorilor naționale românești în timp și spațiu”, se menționează într-un mesaj plasat pe pagina oficială a PUN d epe Facebook.

Participanții la manifestație au întins un tricolor imens, au scandat lozinci pro-Unire, au rostit versuri și intonat cântece patriotice.

Aceștia au cerut reîntregirea Țării Românești și păstrarea istoriei și culturii naționale.

La 24 ianuarie 1859, deputații din Adunarea electivă de la București l-au ales domn al Țării Românești pe noul domnitor al Moldovei, unionistul Alexandru Ioan Cuza. Prin această tumultoasă mișcare Marile Puteri au fost puse în fața faptului împlinit. Acestea ceruseră ca Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, adică cele două țări să aibă instituții similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casație, comună, la Focșani. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova și Țara Românească au devenit un singur stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău