FOTO | Marea Britanie lansează o NOUĂ monedă cu ocazia Brexit-ului. Cum arată aceasta

  • 26 Ianuarie 2020 21:37
FOTO | Marea Britanie lansează o NOUĂ monedă cu ocazia Brexit-ului. Cum arată aceasta

lRegatul Unit a dezvăluit duminică noua monedă de 50 de pence, concepută pentru a marca ieșirea țării din Uniunea Europeană, ea fiind inscripționată cu mesajul ''Pace, prosperitate și prietenie cu toate națiunile'' și cu data Brexitului, 31 ianuarie 2020, transmite Reuters, potrivit Agerperes.

Circa trei milioane de monede vor fi distribuite începând de vineri, 31 ianuarie, de bănci, oficii poștale și centre comerciale, alte șapte milioane urmând să fie puse în circulație mai târziu în cursul acestui an.

''Retragerea din Uniunea Europeană este un punct de cotitură în istoria noastră și această monedă marchează începutul acestui nou capitol'', a declarat ministrul britanic de finanțe Sajid Javid.

Ministerul britanic de Finanțe stabilise inițial ca noua monedă de 50 de pence să fie inscripționată cu 29 martie 2019, data inițială la care fusese prevăzut Brexitul înainte ca disputele dintre susținătorii și adversarii ieșirii din UE să conducă la amânarea acestuia.

Decizia ministerului a fost apoi ca moneda să fie inscripționată cu 31 octombrie 2019, noua dată a Brexitului, iar circa un milion de monede erau deja realizate până la acea dată. Dar aceleași dispute au condus la încă o amânare a ieșirii din UE, astfel că acele monede au fost topite. În final victoria taberei conservatoare pro-Brexit a premierului Boris Johnson la alegerile anticipate din decembrie nu a mai permis nicio altă amânare, astfel că pe 31 ianuarie la ora 23:00 GMT Regatul Unit părăsește blocul comunitar.

FOTO | Marea Britanie lansează o NOUĂ monedă cu ocazia Brexit-ului. Cum arată aceasta

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău