FOTO | Marcarea a 98 de ani de la Marea Unire, la Chișinău: „Un kilometru de tricolor - un kilometru de Unire”

  • 01 Decembrie 2016 18:48
FOTO | Marcarea a 98 de ani de la Marea Unire, la Chișinău: „Un kilometru de tricolor - un kilometru de Unire”

Un kilometru de tricolor a fost desfășurat joi, 1 decembrie, la Chișinău, pentru a marca 98 de ani de la Marea Unire din 1918 și Ziua Națională a României. Tricolorul, confecționat timp de două luni, a fost întins de sute de oameni pe bulevardul principal al Capitalei.

Evenimentul a avut loc a avut loc sub deviza: „Un kilometru de tricolor - un kilometru de unire”. 

Înainte de a fi întins pe străzile Capitalei, tricolorul a fost sfințit de mai mulți preoți, care au oficiat și o slujbă în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Aici, oamenii au intonat cântece patriotice, au strigat lozinci despre unire și au dansat și o horă a unirii.

Cu tricolorul în piept și cu drapele în mâini, oamenii au desfășurat tricolorul din fața Parlamentului. Mulți dintre cei care au venit să sărbătorească Ziua Națională a României și Unirea de la 1918 spun că ziua de întâi decembrie le amintește încă o dată despre trecut și rădăcini.

Am crescut fără să știu că sunt român. Așa erau timpurile. Acum mă bucur că nepoții mei toți știu că noi suntem români.”

„Suntem români și trebuie să ne respectăm, să avem identitate, verticalitate. De altfel, niciun pas înainte fără valorile noastre. Numai într-o țară mare putem să fim mai frumoși”.

La desfășurarea tricolorului au ajutat sute de oameni, printre ei și profesorul Ion Nistor Teleman. El spune că face parte din cei care au început mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor 80. pentru profesor, tricolorul de un kilometru care s-a întins în Chișinău este un eveniment istoric.

„O mare sărbătoare, pentru că sunt român și împreună cu tot neamul românesc de dincolo de Prut și de dincoace de Prut și românii de pretutindeni sărbătorim această zi participând la un eveniment istoric. Prin acest eveniment curat, de sfințenie pentru noi, demonstrăm că noi, românii din Basarabia, vom face tot posibilul și chiar până în 2018, să reîntregim neamul”, a mărturisit Ion Nistor Teleman.

Unii au trecut Prutul și au sărbătorit Ziua Națională a României la Chișinău.

„Eu tocmai am venit din România, sunt român și mă bucur nespus de mult că particip la această manifestare și că pot sărbători Ziua României aici, la Chișinău. Sunt mândru că moldovenii sunt alături de noi românii, noi formăm un tot unitar”, a declarat un participant la marș.

Timp de două ore, tricolorul a fost întins, pe fâșii a câte o sută de metri, pe bulevardul Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Sfatul Țării și Mihai Eminescu. Evenimentul a fost organizat de Asociația obștească „Onoare, Demnitate și Patrie”. 

„Este o zi istorică, în care simțim pulsul patriotic în fiecare dintre noi, pentru că în fiecare dintre noi bate o inimă de român, bate sângele, inima strămoșilor noștri care ne-au propăvăduit și ne-au lăsat drept moștenire tricolorul, limba, istoria și cultura”, a constatat președintele ODIP, Vlad Bilețchi.

Ulterior, tricolorul va ajunge în școlile și universitățile din țară, astfel încât la 27 aprilie , de Ziua Națională a Drapelului, fiecare instituție de învățământ să arboreze acest tricolor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău