FOTO | Manifestații dedicate Zilei Armatei Române la Chișinău

  • 25 Octombrie 2018 15:53
FOTO | Manifestații dedicate Zilei Armatei Române la Chișinău

În Republica Moldova au continuat și astăzi manifestările dedicate Zilei Armatei Române, marcată anual pe 25 octombrie. La cimitirele din Capitală, unde sunt înhumați ostașii români, au avut loc astăzi ceremonii, slujbe religioase și depuneri de flori.

Oficiali și oameni care cinstesc armata română au depus flori la Cimitirul Central din Chișinău, unde sunt înhumați cel puțin 50 de ofițeri, mulți dintre ei ostași români, care au căzut pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Un sobor de preoți a oficiat o slujbă religioasă pentru a-i pomeni pe eroii căzuți pentru apărarea Patriei. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a evocat jertfa Armatei la crearea statului român.

„Este momentul în care cinstim memoria eroilor noștri, eroi care au căzut pe câmpurile de luptă pentru a făuri națiunea română, eroi care au apărat cu viața lor teritoriul național(...) Este totodată ziua în care trebuie să le mulțumim bravilor ostași ai Armatei Române pentru contribuția lor esențială la edificarea statului național român modern, pentru faptul că și-au pus viața lor mai prejos de idealurile naționale. România s-a creat prin jertfă și prin sânge, iar Armata Română a știut mereu să fie alături de poporul său”, a declarat Daniel Ioniță.

Printre militarii înmormântați la Cimitirul Central din Chișinău sunt și personalități  marcante ale spațiului basarabean: precum deputații Sfatului Țării Anton Crihan, Vasile Țanțu, Vasile Cijevschi și preotul militar Alexei Mateevici. Șeful Centrului de Cultură și Istorie Militară, colonelul Vitalie Ciobanu.

„În timpul Primului Război Mondial, începând cu organizarea frontului românesc, în Basarabia au fost aduși în spitalele militare mulți ostași români, fiindcă eram aliați. Aici, în Cimitirul Central sunt înhumați eroi români, basarabeni care au luptat în armata rusă, nemijlocit avem mari personalități cum au fost: Anton Crihan, Vasile Țanțu, preotul militar Alexe Mateevici, care au fost pe fronturile războiului și care și-au găsit moartea pe acest teritoriu”, a menționat Vitalie Ciobanu. 

O acțiune de comemorare a soldaților români a avut loc și la Cimitirul Eroilor de pe bulevardul Decebal din Chișinău. Tot astăzi, au început și lucrările de renovare a cimitirului, spune președintele asociației „Unirea-ODIP”, Vlad Bilețchi.

„După tedeum, au fost instalate schelele și chiar de astăzi începe reparația cimitirului(...) Am avem o amplă arhivă oficială în care sunt identificați mai mult de jumătate dintre soldați, respectiv sperăm că până pe 24 ianuarie să avem plăci din marmură cu numele acestor eroi. Ducem tratative cu reprezentații cehi, polonezi, italieni  și francezi pentru a identifica și alți ostași. Este cel mai european cimitir: acolo sunt înhumați peste 1645 de soldați de 18 naționalități”, a precizat unionistul. 

Ziua Armatei Române  a început să fie marcată și în Republica Moldova abia în ultimii câțiva ani. Tot în ultimii 10-12 ani au început să fie reabilitate și cimitirele militare române care în perioada sovietică au fost distruse premeditat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău