FOTO | Mai multe săli educaționale din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” au fost renovate cu sprijinul Băncii Mondiale

  • 01 Noiembrie 11:36
FOTO | Mai multe săli educaționale din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” au fost renovate cu sprijinul Băncii Mondiale

Mai multe săli educaționale din cadrul Univeristății Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău au fost renovate și dotate cu echipamente digitale. Modernizarea s-a făcut în Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială, în cadrul căruia universitatea beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, din resursele alocate, universitatea a reușit să modernizeze 15 spații multifuncționale în cadrul Facultății de Științe ale Educației și a Facultății Filologie și Istorie. În total au fost renovate și dotate cu echipamente necesare 10 clase, 4 centre și un hub de care se bucură atât studenții, cât și cadrele didactice universitare. 

„Ceea ce vedem astăzi la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” este modul în care ar trebui să arate o universitate în secolul 21. Este ceea ce merită orice student și orice cadru didactic într-o instituție de învățământ astăzi. Mă bucur foarte mult că reușim încetul cu încetul să facem în așa fel încât universitățile noastre să ajungă la acest standard”, a spus ministrul Dan Perciun în cadrul evenimentului de lansare a spațiilor multifuncționale.

Ministrul a menționat despre faptul că proiectul urmează a fi extins în anul viitor cu 30 de mil de euro, care vor fi direcționați pentru cercetare și renovarea spațiilor, în special a căminelor studențești, inclusiv și a UPSIC. 

Pe lângă îmbunătățirea infrastructurii, Universitatea a realizat în cadrul proiectului și modernizarea programelor de studii pentru creșterea atractivității acestora în corespundere cu cerințele pieței forței de muncă. În total au fost evaluate și îmbunătățite 45 de programe de studii, au fost lansate 3 programe de licență și 5 programe de masterat, care au devenit atractive pentru tineri chiar din primul an de lansare. De asemenea, au fost deschise și 10 programe de studii la distanță.

„Pentru noi ceea ce am realizat în cadrul proiectului Băncii Mondiale este să aibă o sustenabilitate. Ceea ce ne dorim noi este îmbunătățirea calității educației, dezvoltarea unui sistem educațional dinamic, creșterea atractivității profesiei de pedagog și sporirea angajării în câmpul muncii a absolvenților”, a notat Alexandra Barbăneagră, rectorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Reconceptualizarea programelor de studii pentru a le aduce cât mai aproape de cerințele pieței muncii, asigurarea calității, digitalizarea procesului de învățământ, facilitarea tranziției studenților absolvenți pe piața muncii, creșterea gradului de atractivitate a programelor de studii care formează pedagogi și evident, consolidarea resurselor și capacităților UPSIC sunt obiectivele propuse în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” finanțat de Banca Mondială.

„A fost un efort conjugat din partea echipei Ministerului și a Universității, cu suportul Băncii Mondiale. Scopul proiectului este de a crește atractivitatea și relevanța studiilor universitare în Republica Moldova. Dorim ca de aceste spații să beneficieze cât mai mulți studenți și profesori”, a menționat Ion Gonța, specialist educație, Oficiul de țară a Băncii Mondiale în Republica Moldova.

În total, 7 instituții de învățământ superior și 6 colegii pedagogice din țară beneficiază de modernizări ale infrastructurii instituțiilor și ale programelor de studii conform cerințelor pieței muncii cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” în perioada 2020-2025. Valoarea totală a proiectului constituie peste 35 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău