FOTO | MAI a donat un exponat din anul 1949 Muzeului Național de Istorie a Moldovei

  • 08 August 2017 18:28
FOTO | MAI a donat un exponat din anul 1949 Muzeului Național de Istorie a Moldovei

În incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc marți, 8 august, o acțiune de comemorare a victimelor care au avut de suferit calvarul represiunilor politice ale regimului totalitar comunist.

La eveniment a fost prezent viceministrul Afacerilor Interne, Oleg Babin, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică,  rectorul Academiei „Ștefan cel Mare”, Simion Carp, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, dar și alți invitați.

Acțiunea a fost organizată ca urmare a descoperirii făcute în perioada anului 2014, în timpul reparației sediului MAI. Atunci a fost descoperită o placă de parchet, pe partea interioară a căreia era scris următorul mesaj: „1949, 28 iulie. Eu, Popa Nichifor, ce am fost judecat pentru politică pe 10 ani și am pus aici parchetul”. Deși la nivel oficial era impusă grafia chirilică, acest mesaj este scris cu grafie latină, fiind ascuns sub parchet pentru a nu fi depistat la acel moment.

Astfel, urmare a investigațiilor și activităților de cercetare suplimentare, demarate în cadrul arhivelor MAI, Serviciului de Arhivă de Stat și a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, s-a stabilit că împreună cu Popa Nichifor Ștefan au mai fost condamnate alte patru persoane pentru acțiuni contra regimului sovietic pe un termen de 10 ani, cu confiscarea averii. O parte din ele, și-au executat pedeapsa în țară, alături de prizonierii de război, altele fiind exilate în Siberia, cu interdicția de a se întoarce la baștină încă 5 ani după ispășirea pedepsei.

Prin urmare, exponatul cu o valoare morală și istorică inestimabilă, a fost transmis de către viceministrul Afacerilor Interne, Oleg Babin, Muzeului Național de Istorie. Acesta urmează a fi expus în sala cu referire la deportări și represiuni politice, la care vor avea acces toate categoriile de vizitatori ai Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

„Din numele Ministerului Afacerilor Interne, aduc mulțumiri echipei care a lucrat la realizarea acestor investigații, fapt care ne-a ajutat astăzi să mai recapitulăm o dată unele file tragice din trecutul dureros al poporului nostru” , a menționat în discursul său viceministrul Oleg Babin.

La rândul său directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a specificat importanța comemorării acestor momente istorice, mulțumind Ministerului pentru valorificarea acestui exponat ce demonstrează că momentele tragice și prin care au trecut apropiații noștri și represiunile politice la care au fost supuși, nu au fost inventate.

Totodată, cei prezenți la eveniment au vizionat secvențe din filmul „Mărturiile victimelor represiunilor politice”.

Menționăm că cercetările desfășurate în baza materialelor de arhivă au avut ca rezultat identificarea unui număr mare de persoane condamnate politic. Astfel, o informație amplă despre acest fenomen tragic a apărut în lucrarea „Formarea profesională a cadrelor pentru organele de drept și funcționarea justiției în perioada regimului totalitar comunist”, editată în anul 2017 în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
11
Arhivă Radio Chișinău