FOTO | Lucrările lui Ștefan Luchian, unul dintre cei mai mari artiști plastici români, expuse la Chișinău

  • 13 Septembrie 2017 13:57
0%
00:00:00
00:00:00

26 de lucrări ale lui Ștefan Luchian, unul dintre cei mai mari artiști plastici români, sunt expuse la Chișinău. Tablourile au fost aduse de peste Prut și timp de aproape două luni, cei interesați de creația lui Ștefan Luchian vor putea să-i admire operele la Muzeul Național de Artă al Moldovei. 

Câteva dintre cele mai reprezentative lucrări ale renumitului artist plastic român, ilustrative pentru toate etapele creației sale, pot fi văzute la Chișinău, la expoziția intitulată „Ștefan Luchian între tradiție și modernitate”. Lucrările au fost selectate pe sprânceană și aduse  de la Muzeul Național de Artă al României, fapt ce a presupus eforturi financiare deosebite. 

„Este un fapt istoric, e primul mare pictor român din clasicii picturii românești care poposește la Chișinău. Unul dintre cei mai mari pictori români, unul dintre cei mai mari pictori de la finele secolului XIX, un artist devenit mit și legendă în sensul superior. A continuat să picteze fiind nevăzător, un artist care a avut geniu cu adevărat”, a declarat directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, Valeriu Matei.

Ștefan Luchian reprezintă una dintre cele mai mari personalități și cel mai mare pictor român al tuturor timpurilor, susține directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.

„Este o expoziție pe care ne-am dorit-o de mult timp. Ștefan Luchian pentru noi, basarabenii, pentru generația mea, în special, a însemnat un pilon al revendicării noastre identitare, un exemplu al evoluției artistice în domeniul picturii în special”, a mărturisit Tudor Zbârnea.

Pe lângă expoziție, la Chișinău a fost prezentat și un catalog ilustrat, însoțit de texte, dedicat creației lui Ștefan Luchian. 

„A fost primul pictor care a redat portretul psihologic. Toți au pictat portretele la comandă, dar el a reîncercat să aducă portretul realist, starea specială. De exemplu, avem portretul „Cobzarul”, Nae Cobzaru era un om care cânta în fiecare seară pentru a se hrăni”, a constatat una dintre autoarele catalogului, Liliana Chiriac.

Larisa Turea este una dintre admiratoarele creației lui Ștefan Luchian. Ea povestește că poartă numele unuia dintre personajele pictate de Ștefan Luchian, cel al Loricăi.

„Numele meu inițial este Lorica, dar sovieticii nu-mi permiteau să port acest nume. Am copilărit în lunca Prutului, un sat care este chiar vizavi de Ștefăneștii lui Luchian. Sunt multe amintiri în familia noastră care ne amintesc de Luchian, și anemonele care cresc la „Suta de Movile”.”

Expoziția „Ștefan Luchian între tradiție și modernitate” va fi vernisată joi, 14 septembrie,  Muzeul Național de Artă al Moldovei și va fi deschisă publicului până pe 5 noiembrie.

Printre cele mai cunoscute picturi ale lui Ștefan Luchian se numără Autoportret, Scara cu flori sau Moș Nicolae Cobzarul. Considerat unul dintre cei mai mari pictori români din toate timpurile, supranumit poetul plastic al florilor”, Ștefan Luchian s-a născut la Ștefănești, 1868 și s-a stins din viață la 48 de ani, în 1916.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău