FOTO | Laborator - in vitro pentru producerea materialului săditor de viță de vie în care vor putea crește 7000 de plante

  • 08 Iunie 2018 14:15
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova va putea produce soiuri de struguri de masă de o calitate mai bună și mai competitivi pe piețele externe, datorită unui proiect finanțat de Guvernele României și Statele Unite la Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare din Chișinău. Este vorba despre amenajarea unei sere moderne de aclimatizare și a unui laborator de propagare in vitro pentru producerea materialului săditor de viță de vie.

Pentru a fi competitivi pe piețele externe, strugurii din Republica Moldova trebuie să aibă o calitate înaltă, iar noul laborator și noua seră, dotate cu tehnică de ultimă generație vor contribui la acest lucru, apreciază directorul Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Constantin Dadu.

„Modernizarea viticulturii nu se poate realiza până când nu producem și nu avem material săditor de calități biologice înalte. Situația care este creată astăzi, nu numai în viticultura Moldovei, dar în viticultura mondială, ne impune ca pentru înființarea noilor plantații să utilizăm material săditor de calități fito-sanitare înalte”, apreciază Constantin Dadu.

Sectorul viticol în Republica Moldova se confruntă cu trei probleme principale: lipsa materialului săditor sănătos, calitativ și fără viruși, nivelul scăzut de productivitate al viței de vie la hectar, precum și cantitatea mică a soiurilor de masă fără semințe, cei mai solicitați struguri pe piețele externe, a subliniat directoarea misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard.

„Moldova produce în cea mai mare parte struguri cu semințe, care nu sunt cele mai solicitate soiuri pe piețele europene și ale Statelor Unite”, a subliniat Karen Hilliard.

Astfel, în laboratorul care a fost dotat cu sprijinul financiar al Guvernului României vor putea fi crescute până la 7000 de plante, în comparație cu aproximativ 50 de plante câte puteau fi crescute anterior. 

„De fapt, ce am făcut astăzi este parte a angajamentului de durată pe care România îl are în Republica Moldova – acela de susținere a parcursului european al Republicii Moldova. Cred că și prin astfel de eforturi vom reuși să transmitem exemple de bune practici, care cu siguranță vor produce efecte pentru toți cetățenii Republicii Moldova, spune Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Butașii crescuți la Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare vor putea fi comercializați deja în primăvara anului viitor, iar prețul lor va fi cu aproximativ 50 la sută mai mare decât al celor obișnuiți.

Pentru modernizarea laboratorului, Guvernul României, prin intermediul RoAID, a alocat 30 de mii de dolari, iar pentru construcția serei Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a alocat 45 de mii de dolari, prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău