FOTO | La New York, vicepremierul Nicu Popescu a avut mai multe întrevederi cu șefii diplomațiilor europene și miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei

  • 21 Septembrie 2022 08:56
FOTO | La New York, vicepremierul Nicu Popescu a avut mai multe întrevederi cu șefii diplomațiilor europene și miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei

Vicepremierul Nicu Popescu participă, în perioada 20 – 22 septembrie, în cadrul delegației conduse de președintele Maia Sandu, la lucrările segmentului la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite precum și la o serie de alte evenimente conexe.

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei João Gomes Cravinho cu care a discutat despre interesul reciproc pentru o cooperare mai intensă între Republica Moldova și Portugalia, scrie TVR MOLDOVA.

"Fiind un stat afectat de consecințele războiului de la granițele noastre, am discutat împreună cu domnul ministru diverse modalități prin care Republica Moldova poate fi susținută în continuare, atât pe calea reformelor, cât și pe calea aderării la Uniunea Europeană.

Nicu Popescu, João Gomes Cravinho

 

De asemenea, am ținut să menționez că factorul important ce contribuie la apropierea dintre țările noastre este comunitatea moldovenilor stabiliți în Portugalia, care, grație condițiilor favorabile oferite de autorități, s-au integrat cu succes în societatea portugheză.

Am convenit cu domnul ministru să muncim împreună în beneficiul proiectelor concrete pentru conaționalii noștri din Portugalia", susține Nicu Popescu.

 

 

Șeful diplomației de la Chișinău a participat la reuniunea Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM, pe care a găzduit-o la New York în contextul exercitării de către Republica Moldova a mandatului de Președinte-în-Exercițiu în cadrul GUAM.

întrevedere

 

"Am discutat cu miniștrii de externe Jeyhun Bayramov, Ilia Darchiashvili și Dmytro Kuleba mai multe subiecte de actualitate referitoare la evoluțiile din regiune rezultate în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei și am analizat modalitățile de asigurare a suportului necesar prin intermediul GUAM.

întrevedere

 

Am convenit asupra necesității consolidării organizației prin aprofundarea proceselor de cooperare între țările membre. Am afirmat ferm că Moldova vede potențialul de dezvoltare a Organizației – miza principală fiind aprofundarea cooperării sectoriale, în acest sens, eforturile președinției în exercițiu fiind în continuare direcționate spre explorarea oportunităților de implementarea a proiectelor de transport, reziliență energetică și dezvoltare a infrastructurii.

Nicu Popescu la New York

 

După ani de negocieri am semnat la această reuniune două documente importante pentru susținerea raporturilor de cooperare în domeniul economic și social între cele patru state membre GUAM: Protocolul privind Regulile de determinare a țării de origine a mărfurilor și Convenția GUAM privind acordarea ajutorului reciproc în probleme consulare", anunță oficialul R. Moldova prin intermediul rețelelor de socializare.

Programul întâlnirilor de la New York a continuat cu o discuție foarte cuprinzătoare cu Edgars Rinkēvičs, ministrul afacerilor externe al Letoniei și un aprig susținător al cursul de reformare și modernizare europeană a Republicii Moldova.

întrevedere

 

"Am mulțumit Letoniei pentru cooperarea strânsă în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina ca urmare a războiului injust al Rusiei împotriva Ucrainei precum și pentru asistența financiară oferită în marja Planului regional de răspuns pentru refugiați în țara noastră.

Împreună cu domnul ministru Edgars Rinkēvičs am pledat pentru impulsionarea diplomației economice între țările noastre, inclusiv prin dezvoltarea cu implicarea partenerilor letoni a proiectelor care vizează diversificarea surselor de energie", susține Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău