FOTO | La Chișinău a început Săptămâna Culturii Rome

  • 06 Aprilie 15:35
FOTO | La Chișinău a început Săptămâna Culturii Rome

O serie de reproduceri ale picturilor dedicate culturii romilor, semnate de artistul plastic Nicolai Bessonov, au fost vernisate la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău. Alături de tablouri au fost prezentate și cinci istorii de succes ale persoanelor de etnie romă care contribuie prin diferite mijloace la susținerea romilor din Republica Moldova. Activitățile fac parte din Săptămâna Culturii Rome desfășurată în Moldova, transmite IPN.

Șefa Direcției consolidarea relațiilor interetnice din cadrul Agenției Relații Interetnice, Ludmila Burlaca, a menționat că, în fiecare an, Agenția Relații Interetnice, susținută de organizațiile etnoculturale rome și societatea civilă, dar și de partenerii de dezvoltare, organizează diverse acțiuni prilejuite Zilei Internaționale a Romilor care este sărbătorită pe 8 aprilie. Prima acțiune a fost organizată vineri, 5 aprilie. Este vorba despre vernisarea unei expoziții de reproduceri care a devenit posibilă grație lui Vladimir Șuraru, liderul unei organizații etnoculturale. „Cei care vor să se aprofundeze în port popular, în meșteșugărit, în culorile care cuprind etnia romă, în bucatele tradiționale, în locurile unde iubesc să trăiască persoanele de etnie romă sunt invitați să viziteze expoziția”, a spus șeful direcției.



Ludmila Burlaca a comunicat că, în cadrul celei de-al doilea expoziții vernisate la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, sunt prezentate cinci istorii de succes ale personalităților de etnie romă care muncesc în Republica Moldova, care sunt activi și conlucrează cu Agenția Relații Interetnice, dar au organizațiile și asociațiile lor prin care încearcă să promoveze cultura, tradițiile, modul de viață, dar, totodată, se implică în realizarea prevederilor ce țin de implementarea unei hotărâri de Guvern privind susținerea populației de etnie romă. „Noi știm că romii au nevoie de o incluziune socială, de o promovare, de o susținere. Este o categorie de cetățeni care întâmpină foarte multe probleme sociale”, a menționat ea.

Directorul Muzeului de Istorie a orașului Chișinău, Valeria Suruceanu, a declarat că pentru Republica Moldova, țară multiculturală și multietnică, este foarte important ca cetățenii de etnie romă să fie susținuți nu doar din partea autorităților, prin diferite inițiative legislative, dar și prin implicarea în activitățile în cadrul muzeelor, centrelor culturale. „Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău reprezintă un spațiu care promovează istoria orașului Chișinău și, nu în ultimul rând, istoria etniilor care trăiesc pe acest teritoriu și contribuie la dezvoltarea urbei”, a spus directorul muzeului.

Șefa interimară a Secției social-umanitară și relații interetnice din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Vera Petuhov, a comunicat că Primăria colaborează cu mai multe organizații etnoculturale din municipiul Chișinău, una din ele fiind și comunitatea romă. Secția pe care o conduce colaborează și cu mediatorii comunitari care „aduc o parte pozitivă în comunitatea de romi”. În liceele unde sunt romi o deosebită atenție se atrage școlarizării copiilor de această etnie și curriculumul pentru studierea culturii și tradițiilor romilor de asemenea este un element important pentru a cunoaște etnia romă, a adăugat Vera Petuhov.



Săptămâna Culturii Rome va continua cu lansarea monografiei „Bafta Romă a lui Pavel Andreicenco”. Evenimentul va fi organizat pe 8 aprilie, la ora 14.00, în incinta Casei Naționalităților. De asemenea, pe 10 aprilie, Agenția Relații Interetnice organizează masa rotundă „Consolidarea rețelei de mediatori comunitari – instrument aplicabil cu referire la comunitatea de etnie romă” care se va desfășura în incinta Casei Naționalităților. Săptămâna va culmina pe 13 aprilie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din capitală, cu un târg de activități și un concert susținut de Moldovan National Youth Orchestra, cu invitați internaționali.

În același context al Zilei internaționale a Romilor, va avea loc Marșul femeilor rome pentru drepturi egale și împotriva violenței. Marșul este organizat de Platforma Femeilor Rome „Romni”, în parteneriat cu UN Women, pentru al doilea an consecutiv, pentru a combate stereotipurile înrădăcinate în societate, dar și pentru a încuraja fetele și femeile din comunitatea romă să fie promotoare ale schimbării. Evenimentul va avea loc în data de 8 aprilie începând cu ora 10:00 în fața Oficiului poștal central, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 134. Marșul va celebra femeile rome care, în pofida discriminării și a prejudecăților, luptă pentru o societate incluzivă, fără să uite tradițiile și cultura lor. La eveniment vor participa femei rome din Republica Moldova și refugiate din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău