FOTO | La Chișinău a avut loc un protest față de scumpirile în lanț la benzină și motorină

  • 06 Iunie 2018 13:27
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău a avut loc astăzi un protest față de scumpirile în lanț la benzină și motorină, operate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Zeci de șoferi care s-au organizat prin intermediul rețelelor de socializare, și-au parcat automobilele în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în fața Casei Guvernului și le-au cerut explicații autorităților, care, însă, deocamdată, nu au avut nicio reacție.

Șoferii cer ieftinirea carburanți și spun că autoritățile trebuie să explice public cum se formează prețurile la benzină și motorină. Totodată, protestatarii acuză Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de faptul că nu ar fi independentă, după ce ANRE și-a anulat propria decizie de scumpire a carburanților, la cererea Guvernului.

„E comică situația asta. Dacă ANRE este o instituție independentă, ea nu trebuie să se supună Guvernului”, spune un protestatar.

„De ce măresc prețurile astea la combustibil? Cât se poate de mărit? La fiecare două săptămâni se măresc prețurile. De ce nu vine să ne lămurească cineva de unde ies prețurile astea, cine le pune?” , se indignează alt protestatar.

„Posibil ca mai aproape de toamnă, mai aproape de campania electorală să fie o reducere la prețuri și prin asta guvernarea să câștige niște dividende politice”, este de parerea un participant la marș. 

Fostul director general al ANRE, Victor Parlicov, susține că problema principală este faptul că prețurile la carburanți sunt reglementate, în loc să fie libere.

„Nici într-o țară din Uniunea Europeană, la nivelul prețurilor cu amănuntul, să fie reglementate de o instituție de stat. Întotdeauna este piață liberă. Doar la noi, sub pretextul că în una dintre cele 28 de țări membre ale UE, Croația, este reglementat prețul angro, și acolo este un motiv de ce se reglementează, la noi s-a introdus reglementare și nu la angro, dar la prețul cu amănuntul”. 

Nemulțumirea șoferilor s-a amplificat după ce la 29 mai ANRE a majorat prețul benzinei până la 19 lei și 79 de bani și a motorinei la 17 lei și 75 de bani litrul. La doar o zi, Agenția și-a suspendat propria hotărâre „până la analizarea sesizărilor primite, inclusiv, de la Guvern și Parlament”, după cum se arată în anunțul ANRE.

Prețurile la carburanți au crescut de mai multe ori în acest an, iar majorarea precedentă, de pe 15 mai, este un record pentru ultimii doi ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău