FOTO | De la începutul războiului dus de Federația Rusă în Ucraina, SUA au donat 53 de generatoare pentru spitalele din R. Moldova

  • 22 Iunie 2023 14:27
FOTO | De la începutul războiului dus de Federația Rusă în Ucraina, SUA au donat 53 de generatoare pentru spitalele din R. Moldova

De la începutul războiului dus de Federația Rusă în Ucraina, Rep. Moldova a primit o donație de 53 de generatoare electrice din partea Statelor Unite în valoare totală de 1,3 milioane de dolari, pentru a asigura cu energie instituțiile medicale și cele furnizoare de servicii esențiale. Astăzi a fost oferit ultimul lot de 22 de generatoare din donația respectivă. Astfel, toate instituțiile medico-sanitare din Rep. Moldova pot fi asigurate cu energie electrică în situații de criză, potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, transmite Radio Chișinău.

FOTO | De la începutul războiului dus de Federația Rusă în Ucraina, SUA au donat 53 de generatoare pentru spitalele din R. Moldova

Donația de 53 de generatoare va asigura spitalele și instituțiile importante, prestatoare de servicii din Rep. Moldova, în caz de sistări de energie electrică, a subliniat ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent Logsdon, în cadrul ceremoniei de donație:

„SUA donează 53 de generatoare pentru spitalele din toată țara și alte instituții care furnizează servicii esențiale, precum Moldelectrica, Apa-Canal, Termoelectrica și CET-NORD, pentru a aborda provocările imediate și a consolida sectorul energetic al Rep. Moldova”, a spus Kent Logsdon.

Toate spitalele din Rep. Moldova, care efectuează intervenții vitale, sunt conectate la generatoare electrice, a spus ministra Sănătății, Ala Nemerenco:

„Astăzi, absolut tot sistemul de sănătate, toate spitalele, sunt asigurate cu generatoare electrice astfel încât niciun conducător de spital, șef de secție sau medic, să fie pus sub presiune că poate să dispară energia electrică în spital și măcar un pacient să fie în pericolul de a pierde viața. Secțiile, în special de terapie intensivă, laboratoarele, sălile de chirurgie, iar în unele cazuri spitale întregi sunt conectate la rețeaua suplimentară cu un generator electric”, a spus Ala Nemerenco.

După declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, Rep. Moldova a fost conectată la rețeaua electrică europeană, iar unele întreruperi de electricitate cauzate de bombardamentele din țara vecină au demonstrat situația critică din instituții în caz că energia electrică poate fi sistată, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov. Acesta a adăugat că dotarea cu generatoare electrice a instituțiilor a fost o măsură de asigurare importantă:

„Proiectul MESA condus de Arzumanian, cu suportul USAID, sunt de fapt un instrument fundamental acum în a ajuta Rep. Moldova pe parcursul său de securizare a alimentării cu energie, dar și de dezvoltare pe viitor. Chiar dacă noi am câștigat în mare parte bătălia pentru securitatea energetică, inclusiv de astăzi, având în vedere că instituțiile sunt asigurate practic cu energie din punct de vedere a funcționalității critice, avem confortul să ne concentrăm și să ne gândim pe termen lung, să ne gândim la viitor”, a spus  Victor Parlicov.

Programul USAID, prin intermediul proiectului „Securitatea Energetică a Rep. Moldova”, a investit 1,3 milioane dolari pentru procurarea generatoarelor electrice care au scopul de a consolida securitatea energetică a țării, în situații de urgență.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău