FOTO | Investiții de peste 5,6 milioane de euro la UTM. Studenții vor beneficia de șapte laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație
-
25 Septembrie 08:17
La Universitatea Tehnică a Moldovei au fost inaugurate astăzi șapte laboratoare științifico-didactice, dotate cu echipamente de ultimă generație. Acestea au fost achiziționate grație a două granturi în valoare totală de peste 5 mil 647 mii de euro, de care a beneficiat UTM în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială, informează MOLDPRES.
Noile laboratoare au fost vizitate astăzi de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun și ministra Educației din România, Ligia Deca.
Dan Perciun a afirmat că în ultimii ani au fost făcute investiții mari pentru modernizarea instituțiilor de învățământ superior, ca parte a eforturilor autorităților de a motiva cât mai mulți tineri să aleagă să-și continue studiile în universitățile din Republica Moldova, lucru care s-a materializat în acest an printr-o creștere cu 10 la sută a numărului de tineri care au admis la studii universitare în țara noastră.
„În prezent, implementăm un proiect important de 25 de milioane de euro, din care beneficiază și UTM, iar investițiile sunt direcționate în special spre laboratoare. Aceste fonduri provin din surse externe, direcționate de Banca Mondială și accesate prin intermediul Guvernului Republicii Moldova. Sunt cele mai mari investiții din ultimii ani în sistemul nostru universitar și cred că aceste resurse schimbă semnificativ imaginea universităților noastre”, a spus ministrul Dan Perciun la evenimentul de lansare a laboratoarelor. Totodată, ministrul a menționat că proiectul actual va fi extins anul viitor cu încă 30 de milioane de euro, o bună parte din fonduri urmând să fie alocate pentru UTM. Aceste resurse vor fi destinate atât cercetării, cât și modernizării căminelor.
La eveniment a fost prezentă și ministra Educației din România, Ligia Deca, care a declarat că „în învățământul superior, motivele de conectare la familia europeană sunt numeroase, de la capacitatea de a investi și a prelua exemple de bună practică, până la mobilitățile extraordinare de care beneficiază mulți studenți și profesori”. „Ne propunem, pe viitor, un program Erasmus românesc, prin care cadre didactice din Republica Moldova să vină pentru perioade scurte de timp în universitățile din România, beneficiind de indemnizații și cazare, pentru a întări legăturile dintre instituțiile noastre. Aceste programe de mobilitate generează relații sociale, proiecte de cercetare cu fonduri europene și apartenența la alianțe universitare europene. Sper ca, în viitor, să avem diplome europene emise de universitățile din ambele țări”, a spus Ligia Deca.
Rectorul UTM, Viorel Bostan a afirmat că investițiile reprezintă un pas major în modernizarea infrastructurii educaționale a universității, oferind studenților acces la tehnologie de ultimă generație și oportunități de învățare aplicată în domenii esențiale precum ingineria, automatizările industriale și securitatea informațională.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea a menționat că cea mai bună investiție care poate fi făcută este cea în educație, lucru care ulterior oferă rezultatele scontate în dezvoltarea economiei.
Laboratoarele de electronică aplicată, acționări electropneumatice pentru automatizări industriale, chimie, mini-fabrica digitală lansate de UTM, fac parte din HUB-ul inovativ – un cluster de laboratoare și centru inovațional, dedicat cercetării cu impact tehnologic și orientat către cerințele ocupaționale ale studenților. Un alt laborator de fizică este destinat consolidării competențelor fundamentale inginerești ale studenților, necesare în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, iar laboratoarele de chimie vor susține studiul substanțelor și evaluarea impactului lor asupra sănătății umane și mediului.
Din resursele alocate în cadrul proiectului, UTM a mai lansat două programe noi de studii, unul dintre care se referă la tehnologii digitale în fabricație, iar altul reprezintă un curriculum inovator pentru domeniul general de studii „Inginerie și activități inginerești”, orientat spre necesitățile pieței muncii și care ar răspunde la vulnerabilitățile legate de schimbările climatice. Totodată, cu sprijinul proiectului, universitatea a reușit să modernizeze domeniul de formare TIC, în special știința datelor și securitatea informațională, precum și să creeze o platformă de securitate cibernetică pentru simularea cazurilor reale a unor atacuri cibernetice.
În total, șapte instituții de învățământ superior și șase colegii pedagogice din țară beneficiază de modernizări ale infrastructurii instituțiilor și ale programelor de studii conform cerințelor pieței muncii cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” în perioada 2020-2025. Valoarea totală a proiectului constituie peste 35 de milioane de euro. Printre rezultatele proiectului sunt și cele peste 300 de standarde de calificare pentru programele de licență, masterat și doctorat elaborate în 18 domenii de studii.