FOTO | Interpretul Ștefan Petrache a fost condus astăzi pe ultimul drum

  • 16 Ianuarie 2020 16:20
0%
00:00:00
00:00:00

Interpretul Ștefan Petrache a fost condus astăzi pe ultimul drum. La această oră (14) are loc un miting de comemorare la Cimitirul Central din Chișinău unde va fi înmormântat artistul.

Interpretul Ștefan Petrache s-a stins din viață pe 13 ianuarie, la vârsta de 70 de ani, după o boală îndelungată.

Rudele, prietenii, oamenii de cultură și toți cei care l-au cunoscut pe maestrul Ștefan Petrache i-au adus astăzi un ultim omagiu.

Interpretul Ion Suruceanu, care îl cunoaște pe Ștefan Petrache de peste 50 de ani, spune că prietenia lor a durat până în ultima zi. El a apreciat ținută artistică și scenică a lui Ștefan Petrache și spune că și-au dorit să fie un exemplu pentru tinerii artiști.

„Știi ce spunea Ștefan? – Măi Ioane, tu vezi, tineretul vor să ne cânte melodiile. – Da, văd. – Păi să știi că noi am făcut lucruri nu proaste. Este o pierdere pentru noi care l-am cunoscut ca prieteni, dar pentru întreaga țară. Ștefan a lăsat o brazdă adâncă. Prin cântec mai lansa și un mesaj să-l învețe pe om a trăi, cum se trăiește drept. Așa era Ștefan.”

Ștefan Petrache a fost solist și în celebra formație Noroc, alături de Mihai Dolgan și Lidia Botezatu, care își amintește de perioada de aur a estradei naționale:

Când ne-am văzut, deja, în Noroc. El era un vulcan adevărat. Era foarte exigent. Atunci nu erau regizori. Vai, să te ocupi de bel canto. De exemplu, eu nu am făcut canto niciodată. Așa este vocea mea și la fel și Ștefan Petrache. Când se crea „Ce te legeni, codrule” , el era un mare admirator al lui Czeslaw Niemen și el lua imprimările și se ocupa nopțile în sala de balet a „Joc”-ului. Când a venit acolo peste vreo două zile la repetiție, suna fantastic.”

Ștefan Petrache a colaborat cu compozitorii Mihai Dolgan, Anatol Chiriac, Valentin Dânga, cu poeții Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru și a cântat poezia lui Mihai Eminescu, fiind mult apreciat pentru aceasta de publicul său.

Din 1964 eram student în Odessa și ei au concertat după marele turneu în fostele țări sovietice. Atunci am adunat toți moldovenii care erau în Odessa. M-am întâlnit cu Mihai Dolgan atunci personal. Cu Ștefan nu am reușit să vorbesc deoarece se grăbeau să intre în scenă. El a cântat cu Olga Sorokina. Domnul Cazacu era ghitarist. Când am auzit de deces tare m-am supărat, dar ne amintim cu bucurie că el a fost Petrache, care a coborât raza Luceafărului lui Eminescu pe pământul nostru de mai multe ori. Prin cântările lui ei ne-a amintit cel mai mult de versul lui Eminescu.”

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău