FOTO | IGSU atenționează despre riscul intoxicațiilor în timpul fermentării vinului. Care sunt simptomele intoxicației cu dioxid de carbon
-
24 Septembrie 13:07
Salvatorii și pompierii desfășoară activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului. Aceștia merg pe la casele oamenilor pentru a informa despre regulile și măsurile de precauție în timpul procesului, transmite MOLDPRES.
Astfel, salvatorii explică cetățenilor pericolele generate de acumularea dioxidului de carbon, jos la suprafața solului, în concentrații înalte. Gazul este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces.
Solicitată de agenție, Liliana Pușcașu, ofițer de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), a menționat că specialiștii îndeamnă oamenii să nu intre în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat.
„Pentru evitarea riscurilor cel mai bine este ca acesta să fie ținut în aer liber. La fel, salvatorii recomandă gospodarilor să asigure o ventilație permanentă a spațiilor în care se desfășoară procesul de fermentare și să evite închiderea ermetică a recipientelor în care se află vinul. Totodată, există o metodă simplă de verificare a concentrației de oxigen în beciuri și subsoluri unde se fermentează vinul. Astfel, înainte de a intra în încăpere se aprinde o lumânarea, dacă aceasta se va stinge atunci aportul de oxigen este insuficient și există risc de intoxicație”, a spus Liliana Pușcașu.
În această toamnă au fost înregistrate deja două decese în urma intoxicației cu dioxid de carbon. Incidentul a avut loc în localitatea Sadova, raionul Călărași. Doi soți au fost găsiți de vecini în beciul casei. Se presupune că aceștia s-ar fi intoxicat cu gazele emanate în timpul fermentării vinului.
Activitățile de informare și prevenire a intoxicațiilor sunt desfășurate în toată țara pe parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor. Acțiunile au scopul de a preveni cazurile de intoxicații cu dioxid de carbon.