FOTO | Hrisoave de până la I-ul Război Mondial, aflate la Biblioteca Națională, vor fi restaurate din banii SUA

  • 26 Septembrie 2017 17:12
FOTO | Hrisoave de până la I-ul Război Mondial, aflate la Biblioteca Națională, vor fi restaurate din banii SUA

Peste 170 de hrisoave din perioada Basarabiei țariste, aflate la Biblioteca Națională, vor fi restaurate în următorii doi ani, grație unui grant oferit de Ambasada SUA la Chișinău. Proiectul prevede modernizarea proceselor de conservare, restaurare și expunere a documentelor de patrimoniu în cadrul bibliotecii. 

Cele peste 170 de hrisoave scrise în limba română, cu caractere chirilice, ce datează din perioada de guvernare țaristă a Basarabiei, vor fi restaurate și conservate în următorii doi ani. Este vorba despre acte emise de Casa Imperială, de Sinod, Senat sau de Guvernatorul regiunii. Hrisoavele se păstrează acum în Secția „Carte rară” a Bibliotecii Naționale și nu au fost restaurate încă din anii 60 ai secolului trecut, din lipsă de utilaj, spune șefa Secției, Veronica Cosovan.

„La prima etapă ele vor fi cercetate, analizate și descrise. La următoarea etapă vor fi restaurate. Va fi dezacidifiată hârtia, pentru că acidul este substanța care influențează degradarea hârtiei, grației unei autoclave speciale, care va fi cumpărată în cadrul acestui proiect. Documentele care au urme de distrugere fizică vor fi restabilite și ulterior reinventariate și făcute cunoscute publicului larg”, a precizat ea.

Pe Maria Tetiuhin am întâlnit-o în timp ce făcea câteva notițe de pe unele hrisoave expuse astăzi la Biblioteca Națională. Femeia, care a predat istoria de mai bine de 40 de ani spune că aceste documente sunt importante pentru a cunoaște mai bine istoria Țării, însă mărturisește că este întristată când citește aceste documente.

- Este foarte greu să le descifrezi, trebuie să cunoști foarte bine alfabetul din acel timp. Semnificația lor e că aflăm câte ceva din istoria noastră din acea perioadă. Resimțim anul 1812 și până astăzi: auziți cum vorbim, cunoaștem mai mult din cultura rusă. Nu prea știm lucrurile noastre, naționale.

- Ce emoții vă încearcă când vedeți și citiți aceste hrisoave?

- Niște sentimente că suntem prea docili. Așa a fost în acel timp, e bine să cunoaștem aceste materiale și mai ales că ele se restaurează. Dar acest lucru ne umilește.  Uitați-vă, toate aceste acte sunt ale sinodului, veneau astfel de ucazuri, mă întristez când mă uit la ele.

Documentele patrimoniale vor fi restaurate în cadrul proiectului „Salvgardarea hrisoavelor basarabene din perioada țaristă”, finanțat de Ambasada SUA la Chișinău. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit:

„Aceste hrisoave reprezintă o colecție unică de documente ce reflectă viața economică, politică și culturală a regiunii, de la începutul secolelor XIX și XX. Prin intermediul Fondului Ambasadorilor SUA pentru conservare culturală noi sprijinim o gamă largă de proiecte pentru valorificarea patrimoniului cultural al Moldovei”.

Salvgardarea patrimoniului scris al Republicii Moldova este important atât pentru cercetători, cât și pentru cei pasionați de istorie, susține ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc:

„Vor fi restaurate, conservate și repuse în valoare pentru a servi drept temelie fundamentală tuturor cercetătorilor și celor care sunt îndrăgostiți de istoria țării noastre și a poporului nostru”.

Hrisoavele basarabene reprezintă sursa primară de informație pentru cercetători, unele dintre acestea fiind singurele documente în limba română, ce reflectă evenimentele locale și internaționale din perioada 1812-1917.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău