FOTO | Grădinița din Târnova, raionul Edineț, a fost renovată cu sprijinul financiar al Guvernului din România

  • 16 Septembrie 2017 10:19
FOTO | Grădinița din Târnova, raionul Edineț, a fost renovată cu sprijinul financiar al Guvernului din România

La Târnova, în municipiul Edineț, cu sprijinul Guvernului Român,a fost inaugurată astăzi, grădinița din localitate. Statul român a oferit, în acest sens, o contribuție de 2, 43 milioane de lei moldovenești. În total România își propune să ofere asistență financiară pentru reparația și reconstrucția a 933 de grădinițe din cele 1200 câte există în Republica Moldova.

Cei aproape 90 de copii de vârstă preșcolară de la grădinița din satul Târnova,  municipiul Edineț pot acum să-și petreacă timpul într-o grădiniță renovată conform standardelor europene. Grădinița are acoperișul, geamurile și ușile noi, precum și pereți cu termoizolare. Blocul sanitar și cel alimentar au fost renovate, fiind dotate cu cazane pentru încălzirea apei.

Copiii de la grădinița „Ghiocelul” din Târnova  au parte acum și de mobilier nou. Pentru aceste lucrări statul român a alocat 2, 43 milioane de lei moldovenești, iar localitatea a mai contribuit cu alte 410 mii de lei. Cei mai bucuroși au fost copiii.

În semn de recunoștință primiți aceste traiste cu sentimentele noastre. Vă mulțumim pentru copilăria fericită.

Și părinții recunosc faptul că-și aduc acum cu mai multă plăcere copiii la grădiniță.

- E foarte frumos și s-a schimbat mult, e mai bine ca înainte.

-Dar cum era înainte?

-Murdar, geamurile erau vechi, era frig. Acum este o plăcere să intri în grădiniță și să aduci copiii aici.

Înainte de renovare, copiii din grădinița din Târnova se înghesuiau într-o singură încăpere pe timp de iarnă,  povestește directoarea grădiniței, Ala Goraș.

Geamurile erau rele, bătea vântul prin ele, ne încălzeam la sobe, era frig.  Activitățile se petreceau într-o singură grupă: acolo și dormeam și mâncam. Am avut condiții rele, dar acum, cu ajutorul Guvernului României avem condiții bune. Avem apă caldă, unde copii se duc liber la baie, nu trebuie să meargă afară. În grupă sunt lavoare,WC-uri”, Ala Goraș.

Educatoarea Galina Diaconițaspune că acum micuții vor veni cu drag la grădiniță.

Copiii vor să vină la grădiniță, eu văd fețele lor fericite. Aș vrea să aveam și acasă condițiile pe care le avem aici în grădiniță”, a spus Galina Diaconița.

La eveniment a participat și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

2 din 3 grădinițe din Republica Moldova vor ajunge să fie renovate din bani de la Guvernul României. Credem cu adevărat în puterea tinerei generații și suntem convinși că doar o generație care este educată la standarde europene poate să asigure un viitor european pentru Republica Moldova, în care România crede și la care România contribuie de fiecare dată cu maximă hotărâre”, a declarat Daniel Ioniță.

La eveniment au participat și deputați ai Parlamentului de la București, membri ai Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova: Bogdan Rodeanu, Daniel Popescu și Marius Budăi.

Parlamentarii au reafirmat sprijinul român pentru proiectele de investițiiîn Republica Moldova.

Instituția selectată pentru implementarea și gestionarea programului ce presupune renovarea grădinițelor din Republica Moldova este Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM).

În cadrul acestui proiect a fost renovat acoperișul în toate cinci blocuri, a fost făcută termoizolarea, a fost renovat sistemul de canalizare și apeduct, s-a reparate blocul alimentar integral și s-a procurat bunurile necesare pentru ca cei mici să-și desfășoare activitățile conform normelor europene, a spus directoarea adjunctă a FISM, Liuba Cuznețova.

În ultimii doi ani, prin intermediul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României”, au fost renovate și aduse la condiții optime de funcționare, 832 de instituții preșcolare din Republica Moldova, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul grădinițelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău