FOTO | Grădinița din satul de baștină al președintelui Dodon, renovată din banii oferiți de România

  • 07 Iulie 2017 15:59
0%
00:00:00
00:00:00

Încă o grădiniță din Republica Moldova a fost inaugurată din banii oferiți de către Guvernul României. Este vorba despre grădinița din satul Sadova, din raionul Călărași, localitatea de origine a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a participat la inaugurare alături de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Circa un milion de lei moldovenești a alocat Guvernul României pentru a repara grădinița din satul Sadova. Instituția, frecventată de circa 80 de copii, nu a fost reparată capital de peste 35 de ani, adică de când a fost construită. Din banii oferiți de statul român a fost schimbat acoperișul, au fost renovate sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare, iar bucătăria a fost dotată cu utilaj modern. Sistemul electric și cel de ventilare au fost de asemenea renovate. În plus, a fost procurat mobilier nou.

Cei mai bucuroși de noua grădiniță au fost copiii, care au mulțumit așa cum știu mai bine, prin cântec și poezie.

Părinții spun că acum pentru copii este mai interesant să meargă la grădiniță.

„Este o reparație reușită, e foarte frumoasă grădinița. Copiilor le place să vină aici. Noi, părinții suntem satisfăcuți. Și blocul alimentar l-au schimbat , le este mai ușor și lucrătorilor de la grădiniță.”

Curtea grădiniței proaspăt renovată din bani oferiți de statul român a fost plină cu localnici. Chiar dacă mulți dintre ei nu au copii de vârstă preșcolară, oamenii s-au arătat mulțumiți de felul cum a fost reparată instituția.

„- Tare frumos: am fost înăuntru, am nepoței aici. Ne pare bine că sunt așa ajutoare pentru Republica Moldova.
- Înainte cum era grădinița?
- Ei, cădeau cahlele!  Pe din afară au reparat, au schimbat mobila. E tare frumos!”

„Cine a făcut reparația?

-Ei, frații români! Înainte era mai sărăcuț în grădiniță: făceam focul în sobă, aducea de afară găleți cu apă.

„Europenii ne fac gospodari! În spatele grădiniței sunt două anexe vechi, pe de vremea sovietică: sunt negre. Da uitați-vă aici ce frumusețe e! Datorită Guvernului român, uitați câte se fac în Republica Moldova, sper să mai fie așa ajutoare”.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus că prin renovarea grădinițelor din Republica Moldova, statul român vrea să contribuie la educarea și la șlefuirea celei mai importante resurse a unei țări - a oamenilor.

„În ultimii ani, România a alocat 26 de milioane de euro pentru renovarea grădinițelor investițiile noastre au mers  în toate raionale, am încercat să renovăm grădinițe peste tot unde sunt copii. În felul acesta credem că copiii dvs, educându-se într-o unitate de învățământ ridicată la standarde europene vor putea să crească frumos, să fie oameni de nădejde și vor putea să aibă grijă de destinele țării dvs”, a declarat Daniel Ioniță.

La rândul său, președintele Igor Dodon, cunoscut pentru criticile sale lansate în mod constant la adresa României, le-a mulțumit autorităților de la București pentru aportul la renovarea grădiniței. El a menționat că acesta e un gest prietenesc din partea Guvernului român și a încurajat și alte state să vină cu proiecte similare.

„Reparația capitală a acestei grădinițe a fost posibilă cu suportul prietenilor și partenerilor noștri de peste Prut. Eu vreau să mulțumesc Guvernului României, prietenilor noștri pentru acest gest foarte frumos, pentru acest proiect social. Prietenii noștri de peste Prut au demonstrat că sunt prieteni adevărați cu aceste proiecte sociale. Noi nu criticăm suportul acordat sincer, din partea fiecărui partener din Est sau Vest”, a precizat Igor Dodon.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro printr-un program de asistență tehnică și financiară. Banii sunt gestionați prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Republica Moldova.

Până în prezent, din grantul oferit de către România au fost renovate peste 800 de gradinițe din Republica Moldova din totalul celor aproape 1200.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău