FOTO | Grădinița din comuna Gangura, Ialoveni, a fost renovată cu suportul financiar al României

  • 24 Aprilie 2018 14:30
0%
00:00:00
00:00:00

O nouă grădiniță din Republica Moldova a fost renovată cu suportul financiar al Guvernului României. Este vorba despre grădinița din satul Gangura, raionul Ialoveni, care a beneficiat de investiții în valoare de 1,8 milioane de lei, dintre care 750 de mii de lei au fost oferiți de statul român. 

Grădinița din satul Gangura, raionul Ialoveni, nu a fost reparată niciodată de la înființarea acesteia acum trei decenii. Înainte de renovare, condițiile de la grădiniță erau rele, iar anterior,  timp de câțiva ani, instituția preșcolară a fost închisă. Cei mai bucuroși de condițiile bune sunt copii, dar și părinții lor, care nu trebuie să bată câțiva km pentru a-i duce la grădinița din altă localitate.

„Foarte multe s-au schimbat la grădiniță: geamurile, podeaua, mobilierul. Cu dintre copiii mei am fost la grădiniță în alt sat, la Căinari, că aici grădiniță a fost și închisă”.

„Încăperile sunt luminoase, dotate cu material didactic, dormitoare conform vârstei, pătucuri, plapume și toate cele necesare. Condițiile sunt foarte bune”.

La grădinița din satul Gangura a fost schimbat acoperișul și au fost instalate uși noi. De asemenea, au fost reparate sistemele de apă și canalizare, precum și sistemul electric. Pereții și tavanele au fost reparate, iar pardoseala – schimbată. Grădinița a fost dotată cu mobilier pentru grupe și echipament pentru terenul de joacă din curte. Și educatorii de la grădinița din sat spun că le este mai ușor să muncească într-o instituție renovată și dotată cu cele necesare.

„Sunt foarte bune condițiile. Eu am fost și în alte grădinițe, dar aici e foarte bine, chiar îmi place. Și nu doar mie, chiar și copiii mei au frecventat grădinița”.

O parte din banii necesari pentru renovarea grădiniței din Gangura au fost oferiți de autoritățile publice locale și centrale. 

„Au fost investiți 750 de lei din banii oferiți de contribuabilul român, la care a mai fost anexată și contribuția locală, care a dublat practic investiția. Este un exemplu cum investiția românească nu doar renovează, dar și oferă primarilor să crească investițiile în grădiniță. Au fost făcute renovări interioare, dotări”, a declarat directorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu.

La eveniment a participat și o delegație de parlamentari români, membri ai Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților. 

Este un proiect care are în centru cea mai prețioasă resursă a noastră: copii, care au nevoie de educație, de condiții sociale și care prin astfel de construcții pot avea acces la servicii care le configurează în mod sănătos viitorul. Vă transmit mesajul României în ceea ce privește continuarea susținerii, prin astfel de proiecte, a R.Moldova pentru a ne ralia, pentru a construi împreună, pentru a parcurge împreună un traseu european”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Bogdan Ionel Rodeanu.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că prin astfel de proiecte, România aduce standardele europene mai aproape de cetățenii de pe malul stâng al Prutului.

„Și prin astfel de proiecte, România demonstrează că face ceea ce spune. Spunem la nivel european că susținem parcursul european al Republicii Moldova, acționăm (...) încercăm să fim eficienți. Prin astfel de proiecte reușim să aducem tot ceea ce înseamnă standard european mai aproape de inima cetățenilor din Republica Moldova. Astfel de proiecte sunt derulate pe tot teritoriul întregii Republicii Moldova, în diverse localități și comunități, indiferent de limba vorbită, indiferent de etnie, indiferent de modul în care se raportează cetățenii acestor localități la România. Astfel de exemple sunt și exemplu de bune practici și contribuie, în fond, la un nivel de trai mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova.”

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro. De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădinițe din R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:4,12 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
9
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău