FOTO | Grădinița de la Tabăra, renovată și modernizată din banii României. „Sunt condiții extraordinare”

  • 05 Octombrie 2018 18:18
FOTO | Grădinița de la Tabăra, renovată și modernizată din banii României. „Sunt condiții extraordinare”

O nouă grădiniță, care a fost reparată din banii oferiți de statul român, va fi inaugurată astăzi în satul Tabăra din raionul Orhei. Până în prezent, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro pentru reparația grădinițelor de copii din Republica Moldova. 

Cei 53 de preșcolari din satul Tabăra, raionul Orhei pot să se joace și să învețe acum într-o grădiniță modernă. Pentru renovarea aceste instituții, Guvernul României a oferit două milioane de lei.

Și părinții sunt mulțumiți că picii lor au parte de condiții bune la grădiniță. „Sunt condiții extraordinare. Noi am așteptat mult timp să se deschidă grădinița. Părinții care sunt încadrați în câmpul muncii au acum unde să-și lase copiii”, a declarat unul dintre părinți.

Din banii oferiți de statul român, au fost schimbate acoperișul, sistemul de apă și canalizare. Instituția are acum și un bloc alimentar nou, spune una dintre angajatele grădiniței, Parascovia Palade.

„E foarte bine comparativ cu ceea ce a fost. Înainte era funcțional doar un singur bloc. Acum sunt blocuri sanitare noi, mobilier nou. Bucătăria este amenajată cu frigidere noi, cu mese de inox, sunt săli speciale pentru depozitarea alimentelor. Este foarte bine și foarte plăcut să lucrez aici”, Parascovia Palade.

Pentru că grădinița a fost renovată, aici vor fi deschise încă două grupe pentru copiii și vor fi create noi locuri de muncă, spune directoarea instituției, Lidia Iurcu.

- A fost schimbat acoperișul în întregime, podeaua, canalizarea, sistemul de ventilare, toată grădinița a fost iluminată. Blocul alimentar a fost schimbat și dotat cu cele necesare.

- Cum arăta înainte grădinița din satul Tabăra?

- Jumătate din grădiniță era încălzită, iar cealaltă jumătate o foloseam în calitate de depozit. Aveam un sat întreg de copii și nu aveam condiții pentru a-i educa la grădiniță. Acum este bine, la începutul anului viitor vom avea patru grupe și vom angaja încă șapte persoane.

Și autoritățile raionale au oferit 150 de mii de lei pentru dotarea cu mobilă a grădiniței din satul Tabăra din Orhei.

La inaugurarea grădiniței a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Ne bucurăm că astfel de proiecte au putut fi făcute posibile în toate raioanele Republicii Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc cei care locuiesc aici, indiferent de modul cum votează, indiferent de modul în care se identifică, pentru că ne interesează educația copiilor (...)Această grădiniță a fost renovată la standarde europene și oferă copiilor posibilitatea să fie instruiți în condiții foarte bune”, a declarat Ambasadorul.

Cele mai multe grădinițe renovate pe banii statului român sunt în raionul Orhei – 53 la număr, urmat de raioanele Ialoveni și Hâncești cu 41 și, respectiv, 40 de instituții preșcolare. În regiunea autonomă găgăuză din sudul Republicii Moldova au fost renovate din banii oferiți de România 38 de grădinițe.

 Autor: Cristina Popușoi

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău