FOTO | Flashmob dedicat comemorării evenimentelor din 7 aprilie 2009

  • 07 Aprilie 2017 13:29
0%
00:00:00
00:00:00

Un flashmob dedicat comemorării evenimentelor din 7 aprilie 2009 s-a desfășurat astăzi la Chișinău. Elevii liceului „Gheorghe Asachi” din Capitală au afișat un tricolor în forma cifrei „7” pentru a spune lumii că protestele de acum opt ani nu vor fi uitate.

Pe parcursul zilei de vineri, 7 aprilie, vor avea loc mai multe manifestații publice de comemorare a evenimentelor din 7 aprilie 2009. 

Elevii liceului „Gheorghe Asachi” din Capitală au desfășurat un tricolor sub forma cifrei „7” în curtea instituției și au comemorat astfel evenimentele din 7 aprilie 2009, când zeci de mii de tineri au ieșit în stradă la un protest pașnic față de fraudarea alegerilor parlamentare.

„- Am ieșit pentru a comemora acest eveniment, dar și pentru a manifesta o responsabilitate față de neam și față de cei care și-au manifestat patriotismul. Știu că au fost niște disensiuni de amploare, marcate chiar prin violență care a atins un extremism politic, știu că a fost și o victimă”.

-E ziua comemorării de la ziua revoluției de la 7 aprilie 2009. Puțin ce știu despre această revoluție, pentru că era atunci prin clasa a patra. Este un eveniment important pentru liceu, pentru liceeni și ar fi pe merit să o facem,

- Am ieșit în comemorarea unei singure victime, care a murit pe 7 aprilie 2009, în protestul de amploare împotriva Guvernului și-mi pare rău că s-a ajuns la un eveniment atât de tragic. Îmi pare bine pentru oamenii care au ieșit totuși în stradă și au încercat să lupte cu corupția de la noi din țară”.

Directorul-adjunct al liceului „Gheorghe Asachi”, Tamara Rusu, spune că pentru instituția pe care o reprezintă este o datorie morală să comemoreze protestele de acum opt ani.

„Suntem pentru libertate, pentru democrație, de aceea am ieșit astăzi să comemorăm această zi. Au ieșit în stradă inclusiv copiii liceului nostru, nu puteau fi indiferenți la evenimentele care se derulau la momentul dat, de aceea suntem obligați să comemorăm această zi, prin ascultarea acestei muzici care ne cheamă la libertate”, a declarat Tamara Rusu.

„Tinerii au fost cei care au protestat, cei care au avut de suferit și tot ei sunt cei care au venit să comemoreze. În mare parte, tinerii de atunci au plecat sau pleacă din Republica Moldova. Aici rămâne o populație săracă, care încearcă să lupte cumva, dar nu reușește, pentru că, de cele mai multe ori, cade în plasa clasei politice care minte și corupe”, a declarat unul dintre organizatorii evenimentului, președintele Asociației „Onoare, Demnitate și Patrie”, Vlad Bilețchi.

Acțiunile de comemorare a evenimentele din 7 aprilie 2009, vor continua și în după-amiaza zilei de astăzi. Organizația de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate va organiza la ora 15:30, un flashmob de comemorare a evenimentelor de acum opt ani în Scuarul Catedralei mitropolitane. Asociația „UNIREA – ODIP” organizează un eveniment de comemorare a victimelor violențelor din 7 aprilie la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, la ora 16.00. Tineretul Liberal anunță un flashmob pentru ora 18:00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău cu genericul „Vrem strada 7 aprilie 2009!”. O acțiune de comemorare a victimelor violențelor din 7 aprilie 2009 va avea loc  și la București în fața sediului Ambasadei Republicii Moldova, la ora 20:00.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău