FOTO | Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” la Chișinău

  • 14 Mai 2018 13:50
FOTO | Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” la Chișinău

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” a început astăzi la Chișinău și va continua miercuri la Iași. Cu această ocazie, în cele două orașe sunt organizate diverse manifestări culturale. Gala Premiilor Festivalului de Poezie Grigore Vieru va avea loc diseară. Mâine la Academia de Științe a Moldovei va avea loc simpozionul științific „Grigore Vieru, omul duminicii”.

Cea de X-a ediție a Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” s-a deschis cu depuneri de flori și un recital la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Chișinău, la care au participat oameni de cultură de pe ambele Maluri ale Prutului. Printre invitații din România au fost și inițiatorii festivalului,  Filomena și Daniel Corbu.

Cu sprijinul poetului și eseistuluii Daniel Corbu, un apropiat al familiei Vieru, în Parcul Copou din Iași, lângă Teiul lui Eminescu a fost amplasat bustul lui Grigore Vieru. Daniel Corbu va lansa în cadrul festivalului cartea ”Grigore Vieru și mitul său plutitor”.

„Devenise în ultimii ani un adevărat tribun, un om de temut pentru cei care nu erau de acord cu Unirea, cu limba română, și, cum spun în ultima mea care pe cae o voi lansa la ediția din acest an a festivalului, a devenit ”un mit plutitor”. Dacă nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat, ”S-a găsit și pentru Vieru o șosea” cum spune aprietenul său Nicolae Dabija, Grigore Vieru ar fi continuat să lupte pentru aceleași idealuri care înseamnă iubirea adevărată. Pentru iubirea culturală el a făcut enorm, de la podurile de flori, podurile de cărți, podurile de prietenie...” 

Directoarea Bibliotecii naționale pentru copii ”Ion Creangă” Claudia Balaban și-a amintit de cea mai frumoasă lansare de carte pe care a avut-o împreună cu poetul Grigore Vieru

„Mergeam spre Târgu Neamț și ni s-a defectat mașina pe drum. Șoferul a început să o repare iar noi ne-am apropiat de o grădină, unde un băiețe culegea nuci. Grigore Vieru l-a întrebat atunci, ”Îmi dai și mie o nucă?” Băiețelul a ridicat ochii largi, niște ochi albaștri mari, nici acum nu am să îl uit. Nu a spus niciun cuvânt, a zbughit-o în casă și a strigat ”Mamă, mamă, la colțul grădinii noastre este Grigore Vieru!”. Ne-am apropiat atunci de gospodari. Ei au ieșit cu nuci și gutui, că era toamna, iar peste zece minute s-a adunat jumătate de sat. Am făcut mii de lansări de carte, dar mai frumoasă ca acea prezentare din satul Gâștești nu am avut niciodată”, a spus Claudia Balaban.

Poetul Grigore Vieru, unul din liderii mișcării de emancipare de la sfârșitul anilor 80, reprezintă conștiința națională a basarabenilor, susține președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu:

„Un scriitor care simbolizează idealul nostru național, dorința noastră de emancipare socială și naținală. Într-un timp foatrte complicat, marcat de fenomenul demolărilor Grigore Vieru rezistă. Cărțile sale nu se rețin prea mult pe rafturile librăriilor și bibliotecilor. ” 

Grigore Vieru este poetul care a unit românii de pe cele două maluri a menționat în discursul său academicianul Mihai Cimpoi. 

Prin cântecele lui, pe care le-au cântat cu o deosebită însuflețire Doina și Ion Aldea Teodorovici,  cele două maluri ale Prutului s-au apropiat. Grigore Vieru ne-a reabilitat sacrul, ne-a întors la izvoare, la rădăcini. Bineînțeles că vine și în actualitatea noastră sensibilizând acest ideal al Reunirii”. 

Prezent la eveiment scriitorul Nicolae Dabija a deplâns numărul mic de participanți și absența și susținerea autorităților centrale a festivalului și a culturii, în general. 

Festivalul va continua la Iași, pe 16 mai, cu diverse manifestări,  conferințe și dialoguri culturale. 

Prima ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” a avut loc în 2009.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău