FOTO | Festivalul Astra Film a ajuns și la Chișinău: Vor fi proiectate timp de trei zile la Muzeul Național de Artă al Moldovei sub genericul „Drumurile care unesc”

  • 11 Noiembrie 2022 13:36
FOTO | Festivalul Astra Film a ajuns și la Chișinău: Vor fi proiectate timp de trei zile la Muzeul Național de Artă al Moldovei sub genericul „Drumurile care unesc”

Cel mai important festival de film documentar românesc a ajuns și la Chișinău. Festivalul Astra Film are o tradiție de 29 ani și reunește cele mai bune proiecții românești, care spun povești reale despre locuri și comunități.

Festivalul Astra Film, brand cultural românesc, ajunge în premieră la Chișinău. Publicul va putea viziona cele mai bune opt filme românești, premiate anul acesta la Sibiu. Acestea vor fi proiectate timp de trei zile la Muzeul Național de Artă al Moldovei sub genericul „Drumurile care unesc”.

Potrivit directorului Astra Film, Dumitru Budrala, festivalul are o istorie de aproape 30 de ani, fiind  promovat în Cehia, Franța, și alte țări din Uniunea Europeană, dar este pentru prima dată la Chișinău. Dumitru Budrala spune că a pregătit pentru publicul de la Chișinău cele mai bune filme:

„E o selecție a celor mai bune filme prezentate în secțiunea românească la Sibiu. Știți că acolo sunt patru secțiuni competiționale, internaționale: Europa Centrală și de Est, studențesc și românesc, iar în cadrul filmelor românești au fost acestea care vor fi prezentate în weekendul acesta la Chișinău. Nu este deloc ușor să organizezi un festival internațional de film, nu este ușor nici în România. Cea mai mare problemă pentru noi a fost cea financiară”,  spune Dumitru Budrala.

Cultura, educația nu pot fi pe puse pe pauză în funcție de contextul în care ne aflăm și este foarte important să găsim timp și putere să le apreciem chiar și în vremuri grele, a spus pentru Radio România Chișinău, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu:

„Ne-am dorit foarte mult să aducem după 29 de ani Astra Film Festival la Chișinău. Ne-am implicat activ, am finanțat acest proiect pentru că sunt filme de calitate, filme și produse culturale foarte variate și vrem să le împărtășim cu iubitorii de film din stânga Prutului. Vrem să arătăm că și prin cultură, prin istorie și prin tradițiile noastre ne apropiem”, a spus secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

Filmele grupate sub tematica „Drumuri care ne apropie” arată cum, de-a lungul timpului, drumurile au avut un rol decisiv în conexiunea și evoluția oamenilor și a comunităților. Este vorba despre „Transalpina - Drumul regilor” în regia lui Dumitru Budrala - 2016, „Oamenii drumului: Terra Banatica” în regia lui Mircea Gherase, 2021 și „Valuri pe uscat” în regia Ralucăi David, 2021.



Destine & comunități, documentarele incluse în această tematică pătrund în intimitatea individului și realizează punți de conexiune și înțelegere între culturi - „Oi zburătoare”, regia Alexandra Gulea, Germania, România – 2022; „Vulturii din Țaga”, regia de Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas, România, Slovacia – 2022; și „Pocalul. Despre fii și fiice”, regia Cătălina Tesăr și Dana Bunescu, România – 2022.

Organizatorii au adus și filme care au făcut parte din cea mai recentă ediție Astra Film Junior - cel mai complex program de educație prin cinema documentar din România. Proiecțiile vor avea loc la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” și vor fi urmate de ateliere de film literacy susținute de regizoarea Lidia Ilie. Este vorba de „Aurora” (regia Benjamin Langeland, Stian Servoss, Norvegia - 2019) și „iHuman” (regia Tonje Hessen Schei, Norvegia - 2019).

Accesul la festival este gratuit pentru public. Mai multe detalii pe site-ul festivalului, astrafilm.ro

Filmele vor putea fi vizionate în Sala Mare a Muzeului Național de Artă al Moldovei de vineri până duminică. Vineri – cu începere de la ora 18.00, iar sâmbătă și duminică – de la 17.00. Accesul la festival este gratis.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău