FOTO | Expoziție dedicată românilor care și-au pus viața în pericol ca să salveze viețile evreilor în perioada Holocaustului

  • 21 Februarie 2017 15:17
FOTO | Expoziție dedicată românilor care și-au pus viața în pericol ca să salveze viețile evreilor în perioada Holocaustului

O expoziție dedicată românilor care și-au pus viața în pericol ca să salveze viețile evreilor în perioada Holocaustului a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei, cu susținerea Ambasadei României la Chișinău.

Aproximativ 60 de români au primit până în prezent titlul de ”Drepți între popoare” acordat de statul Israel celor care i-au salvat pe evrei de la holocaust, iar fotografiile și scurte biografii ale câtorva dintre ei pot fi văzute la Muzeul de Artă. 

Peste 19 mii de evrei din Cernăuți au fost salvați de la deportarea în Transnistria în perioada anilor 1941-1942, prin decizia primarului de atunci, Traian Popovici, care și-a asumat riscul pentru a le cruța viețile. Alexandru Cherecheș avea 16 ani în 1944 și locuia în Ungaria, când a ajutat trei evrei să treacă hotarul spre România, pentru a nu fi deportați spre Aushwitz. În 2011 el a primit titlul de ”Drept între popoare” de la Institutul Yad Vashem din Ierusalim. Printre cei care dețin acest titlul este și Regina-mamă Elena a României, care și-a asumat riscuri personale pentru a-i apăra pe evrei. Este un titlu pe care îl dețin peste 26 de mii de persoane din 51 de țări, între care se numără și 60 de români, după cum a menționat Stela Harmelin, directorul Centrului Cultural Evreesc.

„Drepți între popoare – acești sunt cei care dețin un loc special în istoria holocaustului. Sacrificiul lor nu va fi uitat”, a declarat Stela Harmelin.

Este important să nu uităm momentele cele mai dificile ale istorie noastre și să învățăm din ele, pentru a nu le repeta, a subliniat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Expoziția foto-documentară ”Drepți între popoare” ilustrează poveștile unor cetățeni români care în anii holocaustului au avut curajul de a-și pune în pericol propria viață pentru a salva viețile cetățenilor evrei. Oameni care au salvat alți oameni. Suntem datori să continuăm tradiția onorării memoriei victimelor Holocaustului, unul dintre cele mai dureroase episoade din istoria umanității. Este o perioadă neagră în istoria României și, implicit a Basarabiei, care a prefațat și alte momente triste cum ar fi foametea și deportările în Siberia, care tuturor ne-au marcat devenirea”, a constatat Daniel Ioniță.

Unul dintre membrii comunității de evrei de la Chișinău, Marc Rabinovici, a povestit că și-a pierdut mai mult de 10 rude în perioada Holocaustului și a spus că cinstește memoria celor care i-au ajutat pe evrei.

„Este minunat că astăzi ne amintim de cei care au salvat viețile evreilor cu riscul propriilor vieți și a familiilor lor. Sunt oameni demni și e foarte bine că discutăm și ne amintim despre ei”, a precizat Marc Rabinovici.

Expoziția ”Drepți între popoare” este organizată de Ambasada României la Chișinău în contextul deținerii de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:8,75 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău