FOTO | Expoziție de lucrări ale studenților de la Universitatea Tehnică

  • 04 Mai 2018 14:59
0%

O expoziție de lucrări ale studenților de la Universitatea Tehnică a fost vernisată vineri, 4 mai, la Centrul de Excelență în domeniul Tehnologiei Informație și Comunicației Tekwill. Cu genericul „Creaţia deschide Universul-2018”, expoziția adună peste 270 de lucrări ale studenţilor, masteranzilor  şi doctoranzilor de la toate cele 9 facultăţi ale UTM și Colegiului Tehnic, din domeniile design interior, industrial, vestimentar și poligrafic, lucrări din arhitectură și energetică, construcţia de maşini și mecanică, bioenergetică, radioelectronică şi telecomunicaţii, construcţii civile și transporturi, tehnologii alimentare și protecția mediului. Ina Guțu a stat de vorbă cu câțiva din tinerii inventatori.

Roboți, mașini care se pot deplasa fără șofer, machete ale unor case smart, mașini care îți fac cafeaua, sisteme de monitorizare a consumului de energie, sistem portabil de monitorizare a stării fizice sunt doar câteva din cele câteva sute de exponate realizate de studenții de la facultățile Universității Tehnice și care vor fi expuse timp de două zile la Centrul de Excelență în domeniul Tehnologiei Informație și Comunicației Tekwill.

Nicolae Ababei, lector la Facultatea de Calculatoare și microelectronică, a prezentat câteva dintre invențiile realizate de studenți în cadrul examenelor.

”Aici avem prezent un dispozitiv care poate monitoriza bătăile inimii, oxigenul din sânge, temperatura corpului, cardiograma iar toate datele sunt trimise, pe internet, medicului.  În spitale sunt monitoare de pacienți dar acesta este unul portabil. Mai avem prezentate detectoare de gaze multisenzor, dispozitiv de imprimare 2D.”

O mașină ghidată este inventată de Eugeniu Balaban student la anul III:

”Avem un robot, sub formă de mașinuță, care utilizează senzori infraroșii pentru a detecta linia pe traseu. Această tehnologie poate fi utilizată în proces de livrare, de exemplu. Un automobil care să livreze din punctul A în punctul B o anumită marfă”.

...iar Alexandru Margin, împreună cu alți trei colegi, au construit macheta unei case smart:

”Am proiectat macheta pentru o casă inteligentă reală. De exemplu luminile se aprind la bătaia din palme, are senzor de mișcare, senzor de temperatură, umiditate, de cutremur.”

Tot vineri, 4 mai, a fost inaugurat Centrul de Excelenţă FabLab, creat cu suportul USAID şi a Ambasadei Suediei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
8,42 °C
ploaie ușoară
Umiditate:57 %
Vint:2,1 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
8 °C
Fri
4 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 24 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2607 0.0742
USD 17.8258 0.0539
RON 4.0097 0.0029
UAH 0.7287 -0.0006
RUB 0.2763 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău