FOTO | Expoziția personală a artistului plastic Lică Sainciuc „Grafică de carte pentru copii”

  • 05 Iulie 2017 05:10
0%
00:00:00
00:00:00

O expoziție personală a artistului plastic Lică Sainciuc a fost inaugurată marți, 4 iulie, la Muzeul de Arte. Expoziția cu genericul: „Grafică de carte pentru copii” conține circa 60 de lucrări ale artistului, ilustrații care s-au regăsit de-a lungul timpului în cărțile destinate copiilor.

Desenele din cărțile „Abecedarul”, „Albinuța”, precum și multe alte ilustrații ale artistului Lică Sainciuc au fost expuse la Muzeul Național de Artă. Maestrul, care a ilustrat primul „Abecedar” cu litere românești, de după 1989, a povestit că de-a lungul timpului, tehnica de lucru asupra ilustrațiilor de carte s-a schimbat.

„Eu am trecut câte un pic la grafica la calculator. Întotdeauna mă interesau tehnicile noi. Grafica de carte e legată de tehnică, calculatorul face mai ușor accesul la public. La calculator e mult mai ușor de reprodus, apoi ilustrația o dau direct la tipografie, iar înainte erau nevoie de mulți oameni în jur pentru ca lucrarea să ajungă la tipografie”.

Directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea, a menționat că  tot ceea ce creat de-a lungul timpului Lică Sainciuc prezintă interes atât pentru publicul larg, cât și pentru mediul artistic.

„A lucrat cu doi mari scriitori: Grigore Vieru și Spiridon Vangheli. Mai nou, Lică Sainciuc este preocupat de grafica la calculator”.

Toți cei care s-au născut după anul 1975 au învățat literele după ilustrațiile lui Lică Sainciuc, susține directorul editurii Cartier, Gheorghe Erizanu.

„În trenul literelor din „Albinuța”, din 1979, Lică Sainciuc pune un drăcușor la litera „d”, un iepure care fuge după litera „i” (cu litere rusești, iepure se scrie fără „i”) și un îngeraș la litera „î”. ca să treacă de cenzură, Grigore Vieru îl roagă să șteargă îngerul. În 1979, „Albinuța” apare cu umbra îngerului la litera „î”. paradoxal în 1979, „drăcușorul” nu deranja, iar „îngerul” făcea rău regimului.

Lică Sainciuc, fiul cunoscuților artiști Glebus Sainciuc și Valentina Rusu-Ciobanu, este artist plastic, arhitect, designer grafician, istoric de artă, cineast. Artistul este deținător a numeroase premii în domeniul ilustrației de carte, iar în 2010 a fost distins cu ”Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova.

Lică Sainciuc a ilustrat peste o sută de cărți, în special pentru copii, printre cele mai cunoscute fiind ”Abecedarul” scris de Grigore Vieru și Spiridon Vangheli, Albinuța”, ”Guguță și prietenii săi”, ”Fram ursul polar” de Cezar Petrescu.  De asemenea, a ilustrat cărți de folclor pentru copii.

Expoziția va fi deschisă publicului larg până pe 3 septembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău