FOTO | Expoziția „Armata Română și Basarabia”, care găzduiește documente vechi de peste 100 de ani, a fost deschisă la Chișinău
-
24 Octombrie 2023 13:57
Expoziția „Armata Română și Basarabia” a fost deschisă astăzi la Chișinău. Aceasta cuprinde documente vechi de peste 100 de ani despre rolul Armatei Naționale în Basarabia în anii 1917-1918. Informațiile au fost identificate în arhivele militare din România, Rep. Moldova și Ucraina, transmite Radio Chișinău.
Expoziția oglindește activitatea Armatei Române în Basarabia și are drept scop promovarea adevărului istoric privind evenimentele anilor 1917-1918.
Accesul la noile surse de informații au facilitat dezvăluirea unei perioade necunoscute din istoria românilor și au permis prezentarea adevărului istoric, într-un mod care să difere de interpretările istoriografiei sovietice și a celei românești din perioada socialistă, consideră organizatorii evenimentului.
Documentele cu privire la perioada anilor 1917-1918, care a fost dată uitării, sunt necesare pentru o prezentare obiectivă asupra evenimentelor istorice, a spus ministrul Apărării al Rep. Moldova, Anatolie Nosatîi. El a ținut să aducă felicitări cu ocazia Zilei Armatei Române, sărbătorită la 25 octombrie.
„Avem posibilitatea să vedem și să învățăm acele lecții ale istoriei care au permis evenimente de schimbare și de mișcare într-o perioadă destul de complicată. Mulțumesc pentru posibilitatea de a informa corect societatea, cetățenii Rep. Moldova. (...) Cu prilejul Zilei Armatei Române vreau să aduc un mesaj de felicitare și de apreciere înaltă a rezultatelor obținute în interesul poporului român, dar și asistența continuă pentru Armata Națională în dezvoltarea capabilităților de apărare a Rep. Moldova”, a declarat Anatolie Nosatii.
Armata Română a avut un rol complex în Basarabia, datorită necesității de a asigura controlul și stabilitatea în regiune în Primul Război Mondial, apreciază ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcan
„Anul 1918 a fost un an de importanță majoră în România, în Basarabia. A fost un an foarte dificil. Un an în care armata română a jucat un rol deosebit de interesant și complex în Basarabia și mă bucur că acest adevăr istoric, după mai bine de un secol, este descoperit aici, la Chișinău”, a spus Cristian-Leon Turcanu.
Prezent la eveniment, directorul Arhivelor Militare Naționale Române, colonelul Liviu Corciu a oferit Agenției pentru Știință și Memorie Militară de la Chișinău un tablou cu marele voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. De asemenea, el l-a decorat pe directorul Agenției, colonelul în rezervă, Vitalie Ciobanu, cu Emblema de Onoare a Arhivelor Militare în semn de apreciere pentru contribuția adusă față de valorificarea patrimoniului arhivistic al armatei române.
Intervenția Armatei României în Basarabia a reprezentat o acțiune militară derulată în intervalul decembrie 1917 – martie 1918. A urmat unirea Basarabiei cu România, marcând momentul când teritoriul basarabean a revenit sub suveranitatea românească, după mai bine de un secol de dominație rusă.
Expoziția „Armata Română și Basarabia” de la Agenția pentru Știință și Memorie Militară va fi deschisă publicului până la 24 noiembrie 2023.