FOTO | Evenimente la Chișinău, la 79 de ani de la anexarea Basarabiei: depuneri de flori la piatra comemorativă din PMAN și protest la Ambasada Rusiei

  • 28 Iunie 2019 14:17
FOTO | Evenimente la Chișinău, la 79 de ani de la anexarea Basarabiei: depuneri de flori la piatra comemorativă din PMAN și protest la Ambasada Rusiei

Mai multe evenimente de comemorare în legătură cu 28 iunie 1940 sunt organizate la Chișinău, astăzi, când se împlinesc 79 de ani de la anexarea Basarabiei, Nordului Bucovinei și Ținutului Hertei la URSS.

Trupele sovietice au ocupat pe 28 iunie 1940 teritoriul Basarabiei, impunând un regim de teroare, în urma căruia suite de mii de locuitori au fost hăituiți, executați, deportați, înfometați sau trimiși la munci silnice.  

Această dată ar trebui să fie, oficial, zi de doliu, a declarat președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. El a adăugat totodată că ocupația în Republica Moldova nu a încetat:

Trist, trist și rușinos, pentru că, în mod normal, astăzi ar fi trebuit să fie coborâte drapelele în bernă, ar fi trebuit să se păstreze un minut de reculegere peste tot – în instituții, în școli. La noi însă invers – se merge la Moscova, ne închinăm mai departe Moscovei, ridicăm în slăvi Moscova, votăm, fără să fim rugați de nimeni.  Până la un milion de oameni se presupune că ar fi avut de suferit de pe urma ocupației sovietice – oameni aruncați în gropi cu var, împușcați, refugiați. Ca oameni, sunt mulți care, evident, au această durere în suflet. Dar ca stat noi nu avem atitudine față de această zi neagră din istorie!”, a declarat Dorin Chirtoacă. 

Reprezentanții Partidului Liberal au depus flori astăzi la piatra comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale, în memoria victimelor ocupației sovietice, iar  membrii Asociației Unirea-ODIP au organizat o acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău:

Este de mirare faptul că statele europene mai acceptă Federația Rusă la dialog, după numeroase crime împotriva umanității și împotriva popoarelor georgiene, ucrainene, inclusiv a Republicii Moldova”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele ODIP.

O voluntară ODIP, venită din Iași: În această zi, când marcăm ocuparea Basarabiei, vreau să declar că sunt solidară cu frații de peste Prut. Îmi doresc Unirea mai mult decât orice!

Ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată "Ziua ocupației sovietice" și zi de doliu național în Republica Moldova, printr-un decret semnat de președintele interimar Mihai Ghimpu, în 2010. În document se cerea, totodată, Rusiei să-și retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova. Însă, tot atunci, decretul a fost anulat de către Curtea Constituțională,  la sesizarea partidului Comuniștilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău