FOTO | Evenimente dedicate Unirii Principatelor Române în 1859, organizate în Republica Moldova

  • 24 Ianuarie 2018 14:33
FOTO | Evenimente dedicate Unirii Principatelor Române în 1859, organizate în Republica Moldova

În Republica Moldova au loc mai multe evenimente care marchează împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, cunoscută și ca Mica Unire. Atât la Chișinău, cât și în alte orașe din Republica Moldova au avut loc depuneri de flori, recitaluri și conferințe științifice.

La Chișinău, festivitățile consacrate Unirii Principatelor au început în dimineața zilei cu depunere de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Oameni de cultură, istorici, politicieni, precum și cetățeni de rând au venit să celebreze Unirea Principatelor Române de la 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Adrian Balica are 73 de ani și povestește că vine de câțiva ani la rând să marcheze Mica Unire. El spune că și-ar dori să trăiască reunirea celor două state românești.

„Este extraordinar că bustul lui Alexandru Ioan Cuza este amplasat în apropiere de locul în care am copilărit, de fântâna din care am băut apă(...) Ce înseamnă, de fapt, Unirea de la 1859, Unirea din 1918? Toate sunt zbaterile noastre care nu mor. Trebuie să ne socotim cu trecutul, să ne facem concluzii, ca să putem trăi mai departe”, declară Adrian Balica.

Istoricii au reiterat importanța evenimentului care a marcat identitatea națională din Basarabia și a pus bazele statului român modern. Doctorul în istorie, Gheorghe Negru:

„Constituirea statului român modern în 1859 a impulsionat dezvoltarea economică, cultură și în toate domeniile a statelor române. Această dezvoltare, în special identitară a fost în folosul tuturor românilor, în special al românilor din Basarabia”.

Românii de pretutindeni marchează astăzi Unirea Principatelor Române, spune subsecretarul de stat la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național de la București, Irina Cajal:

„Românii de pretutindeni  sărbătoresc azi 159 de ani de la Unire, vă dați seama că la anul, la 160 vom fi și mai mulți. Am venit din toate colțurile țării, din toate colțurile României să fim aici și să sărbătorim acest eveniment”

Și deputații liberali au depus flori la bustul lui Alexandru Ion Cuza.

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române de la 1859, au continuat în localitatea Gura Galbenei din apropierea orașului Cimișlia, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inaugurat în 2015.

Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău